Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αμφίπολη: Βρέθηκαν τα φτερά από τις ακέφαλες σφίγγες – Κατανόηση ζητούν οι αχραιολόγοι, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ανασκαφές (Φωτό)!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Παγκόσμιος θαυμασμός για τα αρχαιολογικά ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης – ”Βρέθηκαν τμήματα των κομματιών των φτερών που λείπουν από το σώμα των σφιγγών και επιτρέπεται η πλήρης αποκατάστασή τους”…

Την ανάγκη να αξιοποιηθεί περισσότερο ο ελληνικός πολιτισμός ώστε η χώρα να κερδίσει ξανά και μέσω αυτού τη θέση που της αξίζει, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, αναφερόμενος στις εξελίξεις με την ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη.

«Νομίζω ότι με αφορμή αυτή την εξέλιξη και την έκρηξη ενδιαφέροντος -και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- για το μνημείο αυτό το μοναδικό, αξίζει να σκεφτούμε πάλι το θέμα της ανάδειξης του πολιτισμού μας, το θέμα της περηφάνειας που μας προκαλεί ο πολιτισμός μας και το θέμα της προστασίας του σε συνδυασμό με την αξιοποίησή του, περισσότερο από ο,τι μέχρι σήμερα, ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει μέσω και του πολιτισμού της τη θέση που της αξίζει» σημείωσε ο υπουργός.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο κ. Τασούλας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν τμήματα των κομματιών των φτερών που λείπουν από το σώμα των σφιγγών και προκύπτει, όπως σημείωσε, ότι επιτρέπεται η πλήρης αποκατάστασή τους. Είπε, επίσης, ότι οι ανασκαφικές εργασίες προχωρούν κανονικά και ενδεχομένως χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, καθώς, όπως επισήμανε, στην αρχαιολογία μετρούν μόνο τα γεγονότα και όχι οι εικασίες.

«Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Όπως ανακοινώσαμε χθες αποκαλύφθηκαν οι σφίγγες και σήμερα όλοι μπορούν να τις θαυμάσουν. Γιατί το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες, πρώτη φορά τις βλέπουμε ελεύθερες από οπτικά εμπόδια που υπήρχαν μέχρι χθες» ανέφερε.

Κατανόηση… ζητά η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

Την ίδια ώρα, την εύλογη κατανόηση όσων φορέων (πολιτικών, επιστημονικών, κοινωνικών) ζητούν ξενάγηση και ενημέρωση για την διεξαγόμενη έρευνα, αναμένει – σύμφωνα με ανακοίνωσή της- η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που πραγματοποιεί την αρχαιολογική ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο των εργασιών που ενδιαφέρει όχι μόνο την ελληνική αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη. Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα νέα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο

Η δεξιά Σφίγγα στην είσοδο του τάφου - Φωτό Eurokinissi

Η αριστερή σφίγγα στον τάφο της Αμφίπολης

Η απίστευτη ακρίβεια στο φτερό της Σφίγγας - Φωτό Eurokinissi

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η πλήρης αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η εύρεση τμήματος από τη ράχη του Λέοντος, καθώς και μικρού τμήματος της ανωδομής του μνημείου, είναι τα νέα δεδομένα από τις ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: “Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου”.

“Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα”, συμπληρώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει: “Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους”.

Η ράχη του Λέοντα και το… ίδιο εργαστήριο

Ο Λέων της Αμφίπολης - ΦΩΤΟ - thesstoday.gr
Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται και στην ανακάλυψη τμήματος της ράχης του Λέοντα που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, αλλά και τμήματος της ανωδομής του κτιρίου: “Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος στην Αμφίπολη; – Ενδείξεις για αποκαλύψεις – έκπληξη στον αρχαίο τύμβο

Αρχίζουν ξανά οι ανασκαφές στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης – Πώς θα κινηθούν οι αρχαιολόγοι – Διεθνή δίκτυα στην περιοχή των ανασκαφών

Εκατοντάδες οι τουρίστες στον τάφο της Αμφίπολης – Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφές τη Δευτέρα

Ενδιαφέρον του BBC για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη – Οκταμελές συνεργείο στέλνουν στην περιοχή οι Βρετανοί

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε