Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Αμόλυβδη βενζίνη: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές στα καύσιμα – Η ανάλυση και οι φωνές για αισχροκέρδεια

Αμόλυβδη βενζίνη: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές στα καύσιμα – Η ανάλυση και οι φωνές για αισχροκέρδεια

Οι τιμές στα καύσιμα τινάζουν στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να τσιμπάει καθημερινά προς τα πάνω…

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι το μαρτύριο για τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, αλλά και τις επιχειρήσεις που έχουν στο ημερήσιο κόστος τους τα καύσιμα. Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και αγγίζουν πλέον τα 2,3 ευρώ το λίτρο στην Αττική για την απλή αμόλυβδη, ενώ το diesel κίνησης ξεπέρασε το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Τα αλλεπάλληλα αυτά ρεκόρ αιτιολογούνται εν μέρει από την διεθνή αύξηση των τιμών του «μαύρου χρυσού», αλλά και την διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα σημερινά επίπεδα τιμών που προφανώς σε ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας.

  • Η τιμή της αμόλυβδης μέχρι και χθες είχε σημειώσει αύξηση 18 λεπτά το λίτρο που σημαίνει ανατίμηση 8,7%. Διαμορφώνεται έτσι λοιπόν σε μέσα επίπεδα στα 2,267 ευρώ το λίτρο από 2,086 ευρώ το λίτρο που είχε στις 30 Απριλίου.
  • Η τιμή του diesel κίνησης έχει αυξηθεί κατά μόλις 2,8%  ή 5,2 λεπτά το λίτρο. Έτσι η μέση τιμή είναι στα 1,904 ευρώ το λίτρο, από 1,852 ευρώ το λίτρο που ήταν στις αρχές του μήνα.
  • Η διεθνής τιμή του πετρελαίου είχε στις 30 Απριλίου 106 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κινείται στην περιοχή των 111 δολαρίων, αύξηση 5 δολαρίων ή σε ποσοστό κάτι λιγότερο από 5%.
  • Το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι το δολαρίου και διαμορφώνεται στο 1,07 δολάρια από 1,056 που ήταν στις 30 Απριλίου.

Την ύπαρξη κερδοσκοπίας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, που διαπίστωσαν ότι ένα στα τέσσερα πρατήρια που ελέγχθηκαν κερδοσκοπούσαν. Βέβαια οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι είναι άδικη η μομφή που τους ρίχνεται.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ του Live News είδαμε τον τρόπο που πολλά βενζινάδικα νοθεύουν την αμόλυβδη βενζίνη που πωλούν. Ένα «καύσιμο» που προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε οχήματα και βάζει σε περιπέτειες τους ιδιοκτήτες, που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις