Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αναστέλλεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών γύρω από την Ακρόπολη!

Αναστέλλεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών γύρω από την Ακρόπολη!

Οι αποκαλύψεις και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το τείχος που απειλεί να “εξαφανίσει” την Ακρόπολη ανάγκασαν το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει απόφαση με τρεις κινήσεις σχετικά με την ανέγερση κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, ώστε το ύψος τους να μην εμποδίζει τη θέα προς τον ιερό βράχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναστέλλεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών ενώ ζητήθηκε να ελεχθεί η νομιμότητα της ικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  1. Ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, προτίθεται να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης
  2. Ζήτησε, επίσης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5
  3. Στη συνέχεια θα διενεργηθεί αυτοψία από τους επιθεωρητές δόμησης, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Τέλος, σε σχέση με το ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, ουδέποτε έχει εισαχθεί κάποιο αίτημα στα όργανα ή στις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό επιτρέπεται να αναγερθούν στην ευρύτερη περιοχή ακόμη και κτήρια με ύψος που φτάνει ως και τα 33 μέτρα, σε ύψος που επιτρέπει κτήρια δέκα ορόφων, ενώ έως τώρα τα περισσότερα κτήρια στην περιοχή “σταματούν” στους έξι ορόφους. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι υπάρχει κίνδυνος να “χαθεί” από τα μάτια των Αθηναίων και όσων μένουν στην περιοχή, η Ακρόπολη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις