Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ανατροπή στην υπόθεση Siemens! “Να κηρυχθούν 22 ένοχοι για ξέπλυμα”!

Siemens
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Ανατροπή έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Η αλλαγή “πλεύσης” και το αίτημα της έδρας για 22 κατηγορούμενους.

Σήμερα, Δευτέρα 15.07.2019, η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Ελένη Σκεπαρνιά, έκανε συμπληρωματική αγόρευση προκειμένου να εναρμονιστεί η πρότασή της για την πολύκροτη δίκη της Siemens με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Siemens – Τι ζήτησε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή 22 κατηγορουμένων εκ των 54 που κάθονται στο εδώλιο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) κατ´ επάγγελμα.

Κι αυτό διότι, όπως ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, καθώς ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο, κατά την κρίση της, οι πράξεις τους ( δωροδοκία) “δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πρίν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα”είπε η εισαγγελέας.

Η κυρία Σκεπαρνιά, ωστόσο, άφησε και αιχμές σε βάρος του νομοθέτη , ο οποίος, όπως είπε, μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροκίας (σ.σ δηλαδή των στελεχών της Siemens) “αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους”.

Παρά το γεγονός-ωστόσο-πως κατά την κυρία Σκεπαρνιά οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα, έχει υποπέσει και αυτή, σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελέχων της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Με αυτό το σκεπτικό, η κυρία Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή των 22 κατηγορουμένων, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ.

Υπόθεση Siemens – Για Θ.Τσουκάτο

Για τον πρώην στρατηγό της Χαριλάου Τρικούπη, Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε οτι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της, “η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο” καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Ως εκ τούτου το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί είπε η εισαγγελέας.

Υπόθεση Siemens – Αντιδράσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέως στους κόλπους των συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς όπως υποστήριζουν η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα για την οποία η κυρία Σκεπαρνιά υποστήριξε ότι υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση, ως αδίκημα εαν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους κατά το κατηγορητήριο εκτίνονται μέχρι το 2005.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις