Σάββατο, 20 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανησυχία για νέες αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά προϊόντα – Στα «ύψη» λάδι και βρεφικό γάλα

Ανησυχία για νέες αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά προϊόντα – Στα «ύψη» λάδι και βρεφικό γάλα

Νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ακρίβεια – όπως όλα δείχνουν – θα μας απασχολήσει για πολλούς μήνες ακόμη.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega, o οικονομέτρης Γιώργος Αδαλής, έρχεται νέο κύμα ακρίβειας στις τιμές πολλών προϊόντων: «Το δεύτερο κύμα ακρίβειας που έρχεται τώρα οφείλεται σε πράγματα που έχουν γίνει πριν 3-4 μήνες, γιατί στην οικονομία δεν πατάμε ένα κουμπί και μεταφέρονται οι αυξήσεις ή οι μειώσεις αντίστοιχα, στις τιμές, υπάρχει μία διαδικασία.

Και όταν μιλάμε για αγροτική οικονομία, που παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η συγκομιδή, ο θερισμός, οι εργασίες των αγροτών, η αύξηση των προϊόντων οφείλεται στο ότι οι αγρότες είχαν παράγει πάρα πολλά αγαθά με πανάκριβες τιμές diesel όλη την προηγούμενη αγροτική χρονιά.

Τώρα έρχονται αυτές οι αυξήσεις και υπάρχουν τιμές οι οποίες ήταν κρατημένες. Δηλαδή σκόπιμα κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πουλούσαν με “συμπιεσμένα” περιθώρια κέρδους, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί».

Οι αυξήσεις που έρχονται

«Ας πάρουμε για παράδειγμα τις αυξήσεις στα σιτηρά, έως και 19%, τα κρέατα 17%, τα ψάρια και τα αυγά είχαν και αυτά μία άνοδο – πήραν την προηγούμενη φορά τα αυγά γύρω στο 28% – και 12-14% τα λαχανικά, τα γλυκά, οι καφέδες και οι χυμοί», τόνισε ο κ. Αδαλής.

Ο ίδιος σημείωσε πως: «Επιπλέον φαίνεται στο ελαιόλαδο. Εάν κάποιος δει την τιμή του παραδοσιακού τενεκέ του 15λιτρου, ο οποίος για παράδειγμα σε άλλες περιοχές το πουλούσαν από 50 έως 70 ευρώ, σε άλλες 55 ευρώ, τώρα, ξεκινάει απ΄ τη βόρεια Ελλάδα από 70 ευρώ και άλλου 75 ευρώ.

 

Όποιος αγοράσει λάδι απ΄την καινούρια παραγωγή, δεν θα το πάρει 55 ευρώ αλλά 70 και 75 ευρώ.

Θα έχουμε το επόμενο δίμηνο αυξήσεις στα λαχανικά, κονσέρβες γύρω στο 19%, οι σάλτσες πάσης φύσεως άλλο ένα 25-30%, το ρύζι θα αυξηθεί 15%,

Μαρμελάδες, αναψυκτικά, γιαούρτια 10%

Βρεφικό γάλα και παιδικές τροφές θα αυξηθούν 8-10%

Αύξηση στο μέλι 6-7%

Καφές εσπρέσο θα ανέβει πάνω από 7%

Φασόλια αύξηση πάνω από 7%

Αύξηση στα είδη προσωπικής υγιεινής».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις