Πέμπτη, 9 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον: «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα»

Ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον: «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα»

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον μίλησαν στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Γιώργος Ατσαλάκης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Και οι δύο στάθηκαν ιδιαιτέρως στο πόσο μεταδοτικό είναι το νέο αυτό στέλεχος του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι σίγουρα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουν διαγνωσθεί μέχρι στιγμής. 

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας επρόκειτο να είναι επιθετική, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Γιώργος Ατσαλάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (21/12). «Όταν θα έρθει η Όμικρον, θα ανέβει πολύ επιθετικά. Στην Αγγλία από τα 32 κρούσματα, σε μια εβδομάδα έφτασαν τα 532 και σε 2 εβδομάδες ξεπέρασαν τις 15 χιλιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Ατσαλάκης τόνισε δε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ συμφώνησε πως θα έπρεπε να εξεταστεί να μπει φρένο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών. «Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Επεσήμανε δε ότι το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον θα φέρει περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα. «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα, ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλειών», δήλωσε ο Γιώργος Ατσαλάκης.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό testing εν όψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, τόνισε ότι είναι ένα μέτρο καλό καθώς είπε ότι  υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία, αν και δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα ακριβή δεδομένα, όπως ανέφερε.

Click4more: Βατόπουλος: Η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε τα rapid test στους εμβολιασμένους – Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown

Τόνισε επίσης ότι ο δείκτης που προβληματίζει στη χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Στα 3 προηγούμενα κύματα  μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε 10-15 μέρες οι θάνατοι είχαν αποκλιμακωθεί ενώ σε αυτό έχουν περάσει 35 μέρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οπότε βρισκόμαστε σε πίεση ήδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σίγουρα δεν έχουν διαγνωσθεί όλα τα κρούσματα της Όμικρον

«Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουμε διαγνώσει αυτό είναι σίγουρο, αλλά έχουμε αρκετά ενδεικτική εικόνα. Είναι νομοτέλεια ότι θα έρθει η Όμικρον, είμαστε λίγο πιο πίσω σε σχέση με άλλα κράτη διότι δεν δεχόμαστε πολλούς ξένους» είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Γιώργος Ατσαλάκης.

Click4more: Rapid test και σε εμβολιασμένους τα Χριστούγεννα: Ενστάσεις από Εξαδάκτυλο και Μανωλόπουλο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για ένα στέλεχος εξαιρετικά μεταδοτικό του οποίου η έλευση στη χώρα μας αποτελεί νομοτέλεια. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής από αυτά που έχουν διαγνωστεί αν και όπως είπε υπάρχει μια ενδεικτική εικόνα, λόγω της ιχνηλάτησης.

«Στις ΗΠΑ και τη  Βρετανία μέσα σε τρεις εβδομάδες από την εμφάνιση της, η Όμικρον είναι το κυρίαρχο στέλεχος των νέων διαγνώσεων, οπότε το γεγονός αυτός επιβεβαιώνει έχει μια πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», ανέφερε επίσης ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις