Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Άνοιξαν οι πόρτες στα εμπορικά κέντρα – Μουδιασμένος ο κόσμος

Άνοιξαν οι πόρτες στα εμπορικά κέντρα – Μουδιασμένος ο κόσμος

Αυτή η Δευτέρα δίνει την μεγαλύτερη αίσθηση κανονικότητας όσο καμία άλλη. Η κίνηση αυξημένη όπως παλιά και τομείς του εμπορίου ξανανοίγουν με αυστηρά μέτρα αλλά κάτι αρχίζει να κινείται. Δείτε εικόνες από εμπορικό κέντρο που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό.

Ώρα 10:00 μετά από πολλές εβδομάδες άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα και πελάτες και υπάλληλοι όλοι «μασκοφόροι» για τον φόβο του κορονοϊού.

Η νέα κανονικότητα που επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού φέρνει αλλαγές στη ζωή μας. Μια νέα πραγματικότητα και στα εμπορικά κέντρα και στα σχολεία και στις μετακινήσεις.

Δείτε τις πρώτες εικόνες με κόσμο αλλά και προετοιμασίες από το Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο

Ήδη, οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία – όχι και πάρα πολλοί σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ενώ από τις έξι το πρωί μπορούμε να μετακινούμαστε από νομό σε νομό. Το τρίτο στάδιο «ξεπαγώματος» της καθημερινότητάς μας, ξεκίνησε.

Click4more Πως θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία και καράβια

Σήμερα, επίσης, ξανανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία.

Εμπορικά κέντρα, εμπορικά χωριά και outlet

Αφού ολοκληρώθηκε το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σε δυο φάσεις, η τρίτη φάση, που αρχίζει σήμερα περιλαμβάνει το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών χωριών αλλά και των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet). Και σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους μπαίνουν ή εργάζονται στα καταστήματα, αλλά και ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν και κάποια άλλα καταστήματα παροχής υπηρεσιών, όπως διαιτολόγοι, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, υπηρεσιών στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις), αλλά και υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες και δραστηριοτήτων βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων.

Σχολεία με… κανόνες και κάμερες

Μετά τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που επέστρεψαν στα θρανία στις 11 Μαΐου, η χαλάρωση των μέτρων φέρνει από σήμερα στα σχολεία και το μεγαλύτερο μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου, αλλά και της Α’ και Β’ Λυκείου επιστρέφουν στις τάξεις, με τα γνωστά μέτρα προστασίας, της τήρησης αποστάσεων, του σχολαστικού καθαρισμού και της προαιρετικής χρήσης μάσκας, αλλά και κάποιες καινοτομίες: Τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, την επισήμανση ότι πρέπει να φροντίσουν τα βιβλία τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και την ερχόμενη σχολική χρονιά και τη δυνατότητα παρακολούθησης (για τους μαθητές γυμνασίων) μέχρι την λήξη της χρονιάς την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Click4more «Πόρτα» στο σχολείο λόγω… αποστάσεων! Πως επέστρεψαν μαθητές γυμνασίου και λυκείου (pics, video)

Η ζωντανή μετάδοση μαθήματος αφορά μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ σύμφωνα με το υπουργείο, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνον, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών. Η εν λόγω απόφαση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, επικαλούμενες τη σημασία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να τονίζει ότι είναι νόμιμος ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης.

Τα μαθήματα Γυμνασίων και Λυκείων θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου, ενώ όσο διαρκούν, θα ισχύουν οι κανόνες που ίσχυαν και για την Γ’ Λυκείου, δηλαδή 15 μαθητές (μέγιστο) ανά τάξη, αποστάσεις, χωριστά διαλείμματα, όχι παιχνίδια με μπάλα και κλειστά κυλικεία.

Αρχή για τηλεεκπαίδευση

Μετακινήσεις από νομό σε νομό

Από σήμερα, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες, επιτρέπονται ξανά οι μετακινήσεις εκτός νομού διαμονής για την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και για την Κρήτη και την Εύβοια (ειδικά για την Εύβοια, μετά από διευκρινίσεις του υπουργείου Ναυτιλίας, η απελευθέρωση αφορά τις οδικές μετακινήσεις και όχι της ακτοπλοϊκές).

Είναι πλέον εφικτή η μετακίνηση από νομό σε νομό σε όλη την ηπειρωτική χώρα, είτε με ΙΧ, είτε με τα ΜΜΜ, αφού ανοίγει σταδιακά και η λειτουργία του σιδηροδρόμου, των υπεραστικών ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων. Πάντα βέβαια με τους κανόνες προστασίας που ισχύουν (υποχρεωτική χρήση μάσκας) και με το 50% της πληρότητας των μέσων ανά περίπτωση.

Click4more Γιατί απαγορεύεται η μουσική στις παραλίες

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται από σήμερα (18.05.2020) τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αλλά και κάποια δρομολόγια στις διαδρομές Θεσσαλονίκη-Φλώρινα και αντίστροφα και τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα-Βόλος-Λάρισα.

Σε σταδιακή αύξηση των πτήσεων εσωτερικού προχωρά από σήμερα η AEGEAN ενώ σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου επανέρχονται βασικοί προορισμοί εξωτερικού με μικρή αρχικά συχνότητα. Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί, από σήμερα 18 Μαΐου ενισχύονται οι πτήσεις προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ενώ μέσα στο μήνα θα ακολουθήσει αύξηση δρομολογίων και σε άλλους προορισμούς στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.

Τα νέα μέτρα για την ακτοπλοΐα

Από σήμερα Δευτέρα 18/05 ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις πολιτών προς την Κρήτη, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά εξακολουθεί να ισχύει η μετακίνηση των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από τις 11 Μαΐου.

Στη δεύτερη περίπτωση οι επιβάτες όταν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Το νέο πρωτόκολλο επιβατών που θα έχει εφαρμογή μέχρι τις 15/06 με επαναξιολόγηση, ένα πλοίο θα μπορεί να φιλοξενεί το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Επίσης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας με την υγειονομική Επιτροπή, έχουν θεσπιστεί κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν την επιβίβασή τους θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο. Επίσης στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Επίσης όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοϊας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

Ξανανοίγει η Ακρόπολη και όχι μόνο…

Περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια «μας υποδέχονται ξανά». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, η Δωδώνη, το Ασκληπιείο Επιδαύρου και πολλές δεκάδες άλλοι αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι, σηματοδοτώντας έτσι ένα πρώτο βήμα για την «επανέναρξη» των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κορονοϊό.

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Για συμβολικούς λόγους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί την Ακρόπολη.

Χαλάρωση των μέτρων και στις φυλακές

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να χαλαρώσει από σήμερα και τα μέτρα που ισχύουν στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Επιτρέπονται οι κατ’ εξαίρεση μεταγωγές σε δικαστήρια (δίκες που παραγράφονται, λήξη 18μηνης προσωρινής κράτησης κ.λ.π.) και μεταγωγές που πραγματοποιούνται εκτάκτως για λόγους ασφαλείας.

Επιτρέπονται τα κλειστά επισκεπτήρια, οι άδειες του προσωπικού και η εισαγωγή τροφίμων και ρουχισμού. Επίσης θα επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια και οι υπόλοιπες δύο τάξεις του Λυκείου (η Γ’ Λυκείου ξεκίνησε από την 11η Μαΐου), καθώς και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, των ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Καταστημάτων Κράτησης και του Ι.Α.Α. Βόλου.

Ανοίγουν αθλητικά κέντρα, ξεκινούν προπονήσεις

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει και την επιστροφή στις προπονήσεις για αθλητές και σωματεία, καθώς από σήμερα ανοίγουν και πάλι οι αθλητικοί χώροι. Φυσικά και εδώ τα δεδομένα διαφέρουν πολύ σε σχέση με το παρελθόν και όσα γνωρίζαμε. Όπως ανέφερε και ο γγ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, το άνοιγμα γίνεται υπό νέες συνθήκες όπως ο σχολαστικός προαγωνιστικός έλεγχος, η ελεγχόμενη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, ο περιορισμός στη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων και συνεπακόλουθα στον χρόνο προπόνησης, η σχολαστικότητα στα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάϊμπ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις