Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αντώνης Συκάρης: «Είχε ένα όνειρο και ένα όραμα» – Δεν πρόλαβε να αγκαλιάσει το δεύτερο εγγόνι του

Αντώνης Συκάρης: «Είχε ένα όνειρο και ένα όραμα» – Δεν πρόλαβε να αγκαλιάσει το δεύτερο εγγόνι του
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατέκτησε για ακόμα μια φορά την κορυφή, καταφέρνοντας να πατήσει την κορυφή Νταουλαγκίρι των Ιμαλάιων στα 8.167 μέτρα. Στο βουνό όμως, το αποκαλούμενο «Βουνό των Ελλήνων» στα 7.400μ έμελλε να γραφτεί η τελευταία σελίδα στην γεμάτη από στιγμές και συγκινήσεις ζωή, του κορυφαίου ορειβάτη Αντώνη Συκάρη. 

Ο ίδιος, λίγη ώρα αφότου έφτασε στην κορυφή Νταουλαγκίρι, αφιέρωσε τη νίκη του στους δυο Έλληνες που πριν από 21 χρόνια, στις 3 Μαΐου 1998 έχασαν την ζωή τους εκεί, το Νίκο Παπανδρέου και τον Μπάμπη Τσουπρά.

Μάλιστα κατά την προετοιμασία του για την αποστολή, ο κορυφαίος ορειβάτης είχε δηλώσει ότι ήταν μία φορτισμένη συναισθηματικά αποστολή με στόχο την κορυφή αλλά και την απόδοση φόρου τιμής σε δύο αείμνηστους σχοινοσυντρόφους.

Το μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ήταν συγκλονιστικό λίγο μετά την επίτευξη του στόχου που τόσο επιθυμούσε. Εκτός από τους δύο ορειβάτες, ο «γκουρού» της ορειβασίας αφιέρωνε τη νίκη του αυτή και στον νεαρό ορειβάτη Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο που έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα αλλά και στην οικογένειά του κάνοντας ιδιαίτερα συγκινητική αναφορά στην εγγονή του Ίριδα. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonios Sykaris (@antonios_sykaris_official)

Λίγες ώρες αργότερα όμως, βρήκε και εκείνος το θάνατο στα 7.400 μέτρα, χωρίς να προλάβει να σφίξει στην αγκαλιά του το δεύτερο του εγγόνι, που σε λίγο καιρό η κόρη του θα φέρει στη ζωή. 

Ο πόνος ανείπωτος για την οικογένεια και του φίλους του.  

«Είχε ένα όνειρο και ένα όραμα»

Ο Γιώργος Λιναρδάτος, γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου μιλάει στο newsit.gr, χωρίς να μπορεί να κρύψει την βαθιά του θλίψη για τον χαμό του συνεργάτη και πάνω απ’ όλα φίλου του, Αντώνη ο οποίος ήταν πρεσβευτής καλής θελήσεως των εκπαιδευτηρίων.  

«Χάσαμε πραγματικά έναν σπουδαίο αθλητή, έναν πολύ καλό φίλο, έναν υπέροχο πρεσβευτή καλής θελήσεως του σχολείου μας, ανέβαζε τις σημαίες του σχολείου στις κορυφές του κόσμου και έναν εξαίρετο άνθρωπο. Δεν περιγράφεται ο Αντώνης. Έπρεπε να τον είχε γνωρίσει κανείς από κοντά και αυτόν και την οικογένειά του για να καταλάβει για πόσο σπάνιο υπόδειγμα ανθρώπου μιλάμε. Είχε ένα όνειρο και ένα όραμα που τροφοδοτούσε την σκέψη του και κινητοποιούσε τη ζωή του να καταφέρει να ανέβει να στις 14 ψηλότερες κορυφές, πάνω από τα 8.000μ του κόσμου. Δυστυχώς κατάφερε τις 6 και στην έκτη έφυγε».  

Το χρονικό του θανάτου του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη

Ο κύριος Λιναρδάτος περιγράφει το πώς ο καρδιακός του φίλος, άφησε την τελευταία πνοή του.

«Ήταν μόνος του με έναν Sherpa, έναν ντόπιο που τον συνόδευε. Κατεβαίνοντας ήταν πλέον εξαντλημένος, είχε τελειώσει το οξυγόνο, αυτό έκανε την κατάσταση πολύ χειρότερα και πολύ κοντά στο camp 3 δυστυχώς δεν είχε πια άλλες δυνάμεις και έμεινε εκεί. Ο συνοδός του πήρε με το δορυφορικό τηλέφωνο την οικογένεια και τους ενημέρωσε. Πιθανώς έφυγε από την ζωή 4.00-4.30πμ τοπική ώρα (1.00-1.30πμ ώρα Ελλάδας). Πέρασε κάποιος χρόνος ώσπου να κατέβει ο συνοδός και να ενημερώσει, ο οποίος και αυτός ήταν εξαντλημένος και εκείνος ίσα-ίσα που κατάφερε να φτάσει. Εμένα με ειδοποίησε η οικογένεια στις 5 το πρωί και αμέσως με την γυναίκα μου φύγαμε και πήγαμε σπίτι τους».  

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonios Sykaris (@antonios_sykaris_official)

Ο κύριος Λιναρδάτος αποκαλύπτει στο newsit.gr ότι ο «γκουρού» της ελληνικής ορειβασίας, ο Αντώνης για την οικογένεια του επικοινώνησε με την γυναίκα του, τα δύο του παιδιά και την εγγονή του αμέσως μετά την κατάκτηση της κορυφής αλλά και στο ανέβασμα του βουνού και κατά το κατέβασμα με το δορυφορικό τηλέφωνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr η σορός του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη δεν έχει μεταφερθεί ακόμα από τα σωστικά μέσα της χώρας. Ο κύριος Λιναρδάτος εξηγεί στο newsit.gr ότι «μέχρι πριν από λίγη ώρα που ήμουν και στο σπίτι της οικογένειας αυτό που ξέραμε ήταν ότι πήγε ο συνοδός στο camp ενημέρωσε και έπειτα τρεις άλλοι συνοδοί πήγαν να πάρουν τα πράγματα του και τα κατέβασαν κάτω. Μετά προέκυψε το θέμα κατά πόσον θα έπρεπε να μείνει επάνω ή όχι, λόγω της νομοθεσίας της χώρας. Αλλά η σορός τουλάχιστον όσο γνωρίζω εγώ δεν είχε μεταφερθεί πριν λίγη, ήταν ακόμα στο σημείο όπου πέθανε».  

Ο σπουδαίος αναρριχητής σε μία ανάρτησή του πρώτη ημέρα της μοιραίας αποστολής έγραφε: «Μην ακούς αυτούς που σου λένε ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Να ακούς αυτούς που λένε ότι μπορείς να τα καταφέρεις και όταν έχεις μεγάλα σχέδια πρέπει να ξεκινάς αμέσως να μην σκέφτεσαι τα εμπόδια και τις αναποδιές και τις θυσίες που πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις… (Συνεχίζεται…)».

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις