Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η καραντίνα έδωσε οξυγόνο στον πλανήτη

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η καραντίνα έδωσε οξυγόνο στον πλανήτη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Ο κορονοϊός άλλαξε για πάντα τη ζωή μας, αλλά και τις καθημερινές μας συνήθειες. Πως η πανδημία έδωσε… αέρα στον πλανήτη.

«Οι μετρούμενες τιμές συγκέντρωσης για τρεις βασικούς ρύπους έχουν επηρεαστεί σημαντικά το χρονικό διάστημα του 2020, που ελήφθησαν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω του Covid-19, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης τριετίας», αναφέρει η διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ.

Η σύγκριση γίνεται για τους ρύπους διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), που είναι κατ΄εξοχήν ρύπος που επηρεάζεται από την κυκλοφορία και για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΑΣ10 και ΑΣ2,5, όπου η συμμετοχή της κυκλοφορίας στις συγκεντρώσεις, είναι επίσης σημαντική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΑΠΑ και μεταδίδει το ΑΠΕ, για το διοξείδιο του αζώτου, για τους σταθμούς κυκλοφορίας Πατησίων και Αριστοτέλους παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων της τάξης του 31,36% και 23,45% αντίστοιχα, ενώ για τον περιαστικό σταθμό της Γεωπονικής, μείωση 1,22%.

Σύμφωνα πάντα με την ΚΑΠΑ, είναι εμφανές πως η μείωση της κυκλοφορίας έχει επηρεάσει περισσότερο τις μετρούμενες συγκεντρώσεις στους σταθμούς του κέντρου, οι οποίοι και καταγράφουν διαχρονικά υπερβάσεις των οριακών τιμών, οι οποίες οφείλονται στην κυκλοφορία.

Ο Μιχάλης Πετράκης, ομότιμος ερευνητής και πρώην διευθυντής του ινστιτούτου περιβάλλοντος εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε το φαινόμενο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις