Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: Αδιαμφισβήτητο το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο

ΥΠΕΞ

Αυστηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου.
Σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες το καθεστώς στο Αιγαίο, λέει η Αθήνα.
Καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει την Ελλάδα στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας.
Η επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών δεν μεταβάλλει το ανυπόστατο αυτών των ισχυρισμών, λέει το ΥΠΕΞ.
Ο Τσαβούσογλου είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους.

Σε αυστηρό ύφος απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην νέα επιχείρηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να “γκριζάρει” το Αιγαίο, λέγοντας πως υπάρχουν νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί.

“Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει επιλέξει τον δρόμο της νομιμότητας και ελπίζει να ακολουθήσει και η Τουρκία.

Ολόκληρη η απάντηση του εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

“Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.

Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος.

Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία”.

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους

Όπως είχε αναφέρει το πρωί το Newsit.gr, ο Τσαβούσογλου, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη τριών ωρών, υποστήριξε πως στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ούτε από τη Συνθήκη της Λωζάνης ούτε από τη συνθήκη του ’48 και γι’ αυτό η Τουρκία ζητά διερευνητικές επαφές!

«Υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)», είπε ο Μεβούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε δε πως θα πρέπει να ζητηθεί η… άδεια της Τουρκίας για τον αγωγό Eastmed, ώστε το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ να φτάσει στην Ευρώπη. «Πρέπει να πάρουν την άδειά μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο», τόνισε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις