Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Απεργία 09/11: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις

Απεργία 09/11: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις

Πολλές είναι οι κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη (09.11.2022) εξαιτίας της απεργίας που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ θα γίνουν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

«Η Συνομοσπονδία, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», αναφέρει μεταξύ των άλλων η ΓΣΕΕ.

Με νεότερες αποφάσεις των εργαζομένων, αύριο Τετάρτη, η Αθήνα θα μείνει χωρίς Μετρό (γραμμές 2&3), χωρίς Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. 

Πιο συγκεκριμένα, τα σωματεία των εργαζομένων σε Λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2&3) που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης σήμερα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η λειτουργία των μέσων μεταφοράς θα είναι: 

Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ): Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.
Γραμμές 2 και 3: 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.

Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00
Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.
Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο

Εξαιτίας της απεργίας στα μέσα μεταφοράς δεν θα λειτουργήσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας  και τα αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Τι θα συμβεί στα υπόλοιπα μέσα  

Στην 24ωρη απεργία αποφάσισαν να συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο (τρένο – προαστιακός σιδηρόδρομος). Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία ενώ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, για να διευκολύνει τη συμμετοχή πολιτών στην απεργία, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 17:00.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν και οι οδηγοί ταξί, όπως αποφάσισε ΣΑΤΑ, με τους ταξιτζήδες να έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και η Olympic Air που έχουν ανακοινωθεί.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Η διοίκηση της ΠΝΟ με τη σειρά της αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, και θα πάρουν μέρος τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης και λήξη την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

Επιπλέον, στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν υπηρεσίες του δημοσίου, εφορίες, σχολεία, πολεοδομίες, νομαρχίες, δήμοι, οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Από και πέρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης (09.11.2022) στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια. Το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο εξαιτίας των κινητοποιήσεων και αναμένεται κάποιοι δρόμοι να μείνουν κλειστοί. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις