Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Απεργία 16 Ιουνίου: Μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Απεργία 16 Ιουνίου: Μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ενάντια στο απεργιακό νομοσχέδιο, με σωματεία, συνδικάτα, εργατικά κέντρα και την ΑΔΕΔΥ να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Στο Σύνταγμα βρέθηκε από τις 10:00 η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η οποία χαρακτηρίζεται μαζική μιας και πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν.

Οι ομιλητές και οι απεργοί υπογράμμισαν ότι «το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια, δεν διορθώνεται ούτε βελτιώνεται»

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει παράνομη την απεργία των ναυτεργατών αλλά και των δημόσιων υπαλλήλων κατήγγειλε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Βέτα Πανουτσάκου.

«Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν πέρασε. Οι εργαζόμενοι απεργούν», τόνισε. Από το βήμα της κινητοποίησης, αναφέρθηκε αναλυτικά στην επίθεση της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου της στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τη συλλογική δράση. Επίσης, σημείωσε ότι «με το αντεργατικό τους έκτρωμα και τη μετατροπή των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη εργοδοτική Αρχή δείχνουν πώς θέλουν οι δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν».

Η κ. Πανουτσάκου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την οποία η Περιφερειακή Αρχή Αττικής προσπάθησε να διενεργήσει εκλογές. «Παρά τις προσπάθειες “να ψηφίσουν και τα πληκτρολόγια”, πάνω από το 70% των εργαζομένων τούς γύρισε την πλάτη», επεσήμανε.

Στις καθημερινές απλήρωτες υπερωρίες που επιβάλλει η εργοδοσία, με αυτήν την πρακτική να γίνεται ο προάγγελος της επίθεσης της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην «DHL Hellas», Μπάμπης Χολίδης.

Ο κ. Χολίδης στηλίτευσε την εκστρατεία που ξεκίνησαν χθες εταιρείες στο αεροδρόμιο της Αθήνας ενάντια στην απεργία, ξεκαθαρίζοντας πως η προσπάθειά τους θα βρει απέναντί της τους εργαζόμενους και τα σωματεία.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, κατήγγειλε την επιχείρηση κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων και ΜΜΕ να συκοφαντήσουν τους αγώνες των εργαζομένων και την απεργία. «Δεν περίμεναν τη μαζικότητα της συμμετοχής στις 10 Ιούνη και τη μαζικότητα των απεργιακών συλλαλητηρίων», τόνισε. «Δεν είναι σύγχρονο να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, να πληρωνόμαστε με ρεπό και να μην απεργούμε», πρόσθεσε.

Για την ομηρεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα μίλησε η Ειρήνη Αποστολίκα, εργαζόμενη για 29 χρόνια στον «Ευαγγελισμό». Κατήγγειλε το γεγονός ότι στο τέλος του έτους λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων και δρομολογούνται σχέδια να επιστρέψουν οι εργολάβοι, απειλώντας να στείλουν στην ανεργία εργαζόμενους για χρόνια.

Τον χαιρετισμό των νοσοκομειακών γιατρών μετέφερε στη συγκέντρωση το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος. «Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται. Και δεν υπάρχει εργαζόμενος σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι η επιτομή της βαρβαρότητας», υπογράμμισε. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και όλοι οι υγειονομικοί, σημείωσε, «έχουμε ζήσει για τα καλά την απληρωσιά, την υπερεφημερία, τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό».

Πορεία και από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Στις 11 ξεκίνησε και η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στα Προπύλαια συγκεντρώθηκε η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων».

Οι συγκεντρώσεις αυτές τελείωσαν γύρω στις 12.

Πάντως τα πρωινά συλλαλητήρια είναι μια… πρόγευση, καθώς συλλαλητήρια θα έχουμε και το απόγευμα, επειδή εκείνη την ώρα θα έχει «φουντώσει» στην Βουλή η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο και το βράδυ θα ψηφιστεί.

Συγκεκριμένα, στις 17:00 το ΠΑΜΕ συγκεντρώνεται και πάλι έξω από την Βουλή, ενώ στις 18:00 ξεκινά η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.

Παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί η απεργία της ΑΔΕΔΥ

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κρίνει παράνομη την απεργία της ΑΔΕΔΥ μέχρι τις 10 το πρωί, όσον αφορά στην συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς.

Αναφέρθηκε πως το σκεπτικό της απόφασης αποσκοπεί στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων και τη διευκόλυνση των μαθητών στη μετακίνηση τους. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την τύχη της απεργίας, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών προσκόμισαν στο δικαστήριο τα δελτία τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου επισήμαναν πως δεν έχουν εξουσιοδότηση να παραιτηθούν από την αγωγή.

Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση” τόνισαν μεταξύ άλλων.

Click4more: ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ματαιώσεις και αλλαγές δρομολογίων λόγω της στάσης εργασίας

Σχολιάζοντας στο Twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγραψε: “Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή μας, έκρινε παράνομη την αυριανή απεργία στο βαθμό που θα επηρέαζε τις Πανελλαδικές. Χαίρομαι πολύ που οι εξετάσεις των παιδιών μας θα πραγματοποιηθούν χωρίς εμπόδια. Θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους για το μέλλον που ονειρεύονται”.

Παράνομη η απεργία της ΠΝΟ – Στους καταπέλτες των πλοίων οι ναυτεργάτες

Συνωστισμός παρατηρήθηκε στα εκδοτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών στο λιμάνι του Πειραιά, με τα πλοία να μην φεύγουν λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ.

Τα 13 σωματεία της ΠΝΟ συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, ωστόσο το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την έκρινε παράνομη, μετά από προσφυγή των ακτοπλόων.

Οι ναυτεργάτες όμως εμφανίζονται αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την απεργία, γι αυτό και βρίσκονται στους καταπέλτες των πλοίων προκειμένου αυτά να μη φύγουν.

Πολύς κόσμος λοιπόν που κανονικά ταξίδευε για σήμερα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, είτε για να δει τι θα γίνει είτε για να αλλάξει το εισιτήριό του, αφού τα εκδοτήρια άνοιξαν κανονικά παρά τις ανακοινώσεις των ναυτεργατικών σωματείων χτες βράδυ που διαβεβαίωναν πως θα συνεχίσουν με την απεργία.

Οι περισσότεροι επιβάτες τονίζουν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση σχετική από τις εταιρείες και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, λέγοντας πως όταν επικοινωνούσαν τους έλεγαν ότι θα φύγουν κανονικά τα πλοία, παρ’ότι… τίποτα δεν το προμήνυε.

click4more: Σε απεργιακό «κλοιό» η χώρα – Κανονικά η διεξαγωγή των Πανελληνίων – Συγκεντρώσεις πρωί και απόγευμα

Oι περισσότεροι εκφράζουν κατανόηση για την απεργία καθώς αντιτίθεται και αυτοί στο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Είναι απίστευτη η ευθύνη της εταιρείας, το γνώριζαν και πήραν τηλέφωνο όσους ήταν να ταξιδέψουν σήμερα για να χτυπήσει την απεργία» είπε μια επιβάτης.

«Δεν έχω πρόβλημα με τους εργαζόμενους αλλά με την εταιρεία, θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν» λέει άλλη επιβάτης.

Δείτε τις εικόνες που μετέδωσε το OPEN και το τι λένε οι επιβάτες

Το σίγουρο πάντως είναι πως στο λιμάνι του Πειραιά γίνεται… χαμός.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις