weather-icon °C AΘΗΝΑ

Απεργία ΓΣΕΕ σήμερα 28 Νοεμβρίου: Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, ΟΑΣΘ, πλοία

Απεργία ΓΣΕΕ σήμερα 28 Νοεμβρίου: Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, ΟΑΣΘ, πλοία

Η απεργία σήμερα, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 αναμένεται να “παραλύσει” την χώρα.  Η απεργία σήμερα 28/11/2018 φέρνει ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό και στην Αθήνα, καθώς μετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλεϊ δεν θα κινηθούν καθόλου.

Και τα λεωφορεία, ωστόσο, το πρωί και το βράδυ έχουν στάση εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, τα λεωφορεία θα κινηθούν για 12 ώρες, αλλά και πάλι δεν θα εξυπηρετήσουν επί της ουσίας τους εργαζόμενους. Με απόφαση των εργαζόμενων στον ΟΑΣΑ τα λεωφορεία θα έχουν στάση από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας το βράδυ.

Αν και στα… χαρτιά τα λεωφορεία θα κινούνται για 12 ώρες, επί της ουσίας τα δρομολόγια θα γίνονται κανονικά από τις 10:00 το πρωί ως τις 20:00 το βράδυ.

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, με δικά της αιτήματα, αποφάσισε σε συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Η κινητοποίηση της ΠΝΟ η οποία περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, θα αρχίσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Παράλληλα με την 24ωρη απεργία της Τετάρτης προγραμματίζονται και συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, να δώσουν μαζικό παρών.

Με βασικό σύνθημα “απεργούμε – αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε”, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, “κατάργηση φοροεπιδρομής, 751 ευρώ ενιαίο κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασία για όλους, καθώς και δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς καμία περικοπή σε συντάξεις και παροχές”.

Απεργία – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Με δύο στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ (ΣΕΟΑΣΘ), μία στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιηθεί από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09.00 το πρωί. Μία δεύτερη, από τις 21.00 μέχρι και τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας

Απεργία σήμερα – Βασικές διεκδικήσεις:

– Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας.

– Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρες κοινωνικής προστασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ, που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

-Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

-Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία, λόγω ηλικίας.

-Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ.

-Ρητή νομοθετική απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής επιδότηση (θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών).

-Πλήρης αποκατάσταση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων.

-Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις.

-Σεβασμός στην αργία της Κυριακής.

-Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

-Προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα.

-Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων.

απεργία σήμερα
αρχείο Eurokinissi

-Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας.

-Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποκατάσταση της καθολικής της δέσμευσης.

-Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας / ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

-Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας.

-Σταθερές πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί, τις πολυμελείς και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

-Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

-Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

 

#TAGS MM