Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Απεργία ΠΝΟ: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι ναυτεργάτες- Επιστροφή άρον – άρον από τα νησιά

Απεργία ΠΝΟ: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι ναυτεργάτες- Επιστροφή άρον – άρον από τα νησιά

– 24ωρη απεργία την Δευτέρα της ΠΝΟ – Δεμένα όλα τα πλοία στα λιμάνια
– Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των αρμόδιων υπουργείων για να μην συνεχιστεί η απεργία
– Οι ναυτεργάτες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις
– Ποια είναι τα αιτήματά τους

“Δεμένα” στα λιμάνια θα παραμείνουν την Δευτέρα (03.09.2018) τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Αυτό ανάγκασε ορισμένους που είχαν προγραμματίσει είτε να επιστρέψουν από διακοπές είτε να έρθουν Αθήνα για δουλειές να το κάνουν μια ημέρα νωρίτερα, καθώς την Δευτέρα δεν θα υπάρχει πλοίο διαθέσιμο.
Το Υπουργείου Τουρισμού αφήνει να διαρρεύσει πως ασκεί πιέσεις για την ομαλή επίλυση των διαφορών ακτοπλόων – ναυτεργατών. Οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής (31.08.2018) με την Ένωση των Ακτοπλόων για το θέμα της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα στην ακτοπλοΐα, προειδοποίησαν για την προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Σε “συναγερμό” το υπουργείο Τουρισμού

Ο μηχανισμός του Υπουργείου Τουρισμού υπό τον φόβο αυτής της εξέλιξης έχει τεθεί σε συναγερμό και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, τις τοπικές αρχές και τουριστικούς πράκτορες-ξενοδόχους, για την αποφυγή “εγκλωβισμού” ξένων τουριστών σε ελληνικούς προορισμούς, δίνοντας έμφαση σε εκείνους δίχως αεροπορική σύνδεση.
Παράλληλα, μέσω των Γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού παρέχει διαρκή ενημέρωση στους tour operators του εξωτερικού, αλλά και στις προξενικές αρχές ξένων χωρών στην Ελλάδα.
Η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά,  βρίσκεται σχεδόν σε 24ωρη επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς, Φώτη Κουβέλη και Έφη Αχτσιόγλου, Περιφερειάρχες και εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κλάδου.
Η απεργία της ΠΝΟ ήδη έχει δημιουργήσει «παρενέργειες», αφού χθες και σήμερα παρατηρείται συνωστισμός στα λιμάνια, ειδικά όσων πρόκειται να επιστρέψουν από τις διακοπές τους και σπεύδουν να προλάβουν τις κινητοποιήσεις.

Ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών

Ο φετινός Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό και η τουριστική κίνηση να ξεπεράσει 3,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες.
Μπορεί το μεγαλύτερος μέρος των ξένων επισκεπτών να ταξιδεύουν σε ελληνικούς προορισμούς αεροπορικώς είτε με απευθείας πτήσεις, είτε μέσω Αθηνών, αλλά δεν παύει αρκετοί δημοφιλείς προορισμοί να βασίζονται στην ακτοπλοΐα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες κα).

Τι ζητά η ΠΝΟ

Σε ανακοίνωσή της η Πανεργατική Ναυτική Ομοσπονδία, αναφέρει πως ζητά αυξήσεις στις συμβάσεις κατά 5%, αφού όπως λένε έχουν μείνει στάσιμες για χρόνια.

Παράλληλα προτάσσουν και μια σειρά άλλα αιτήματα όπως:

– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων στα προ μνημονίων επίπεδα
– Αναστολή του άρθρου που αφορά τις μειωμένες συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας
– Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας
– Υπογραφλη συλλογικών συμβάσεων για τις κατηγορίες πλοίων για το 2018
– Εξασφάλιση καταβολής των δεδουλευμένων από όσους εφοπλιστές χρωστούν μισθούς σε ναυτεργάτες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις