Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Απίστευτο! Μάζεψαν 18,5 τόνους από μπάζα μετά τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Εξάρχεια

Τα Εξάρχεια μετατράπηκαν ξανά σε πεδίο μάχης το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (06.12.2017) μετά την πορεία για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008. Και αυτό που “ξημέρωσε” την Πέμπτη, μάλλον δεν το πίστευε κανείς.

Όχι πως είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοια επεισόδια στα Εξάρχεια. Ούτε και η τελευταία. Αλλά πόσες φορές γίνεται γνωστό ότι τα συνεργεία του δήμου, μετά από ένα εκρηκτικό βράδυ στην περιοχή, μαζεύουν 18,5 τόνους μπάζα;

Τα στοιχεία δημοσιεύει σήμερα (08.12.2017) η εφημερίδα Καθημερινή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου Αθηναίων μάζεψαν, το πρωί της Πέμπτης, ούτε έναν ούτε δυο αλλά 18,5 τόνους μπάζα!

Τα… πολεμοφόδια

Ήταν πέτρες, μάρμαρα, πλακάκια ακόμη και κομμάτια από ζαρντινιέρες που χρησιμοποίησαν οι “γνωστοί – άγνωστοι” για τη “μάχη” με τον… εχθρό (τους). Ήταν τα όπλα τους στα επεισόδια με τα ΜΑΤ. Πέτρες, μάρμαρα και ό,τι άλλο έβρισκαν οι μεν, δακρυγόνα, κρότου λάμψης οι δε.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα (είναι να απορεί κανείς πάντως ποιος άφησε εκείνη την ημέρα το αυτοκίνητό του στα Εξάρχεια) και 15 κάδοι απορριμμάτων. Οι περισσότεροι κάδοι της περιοχής είχαν… απομακρυνθεί. Οι 15 “άτυχοι” έμειναν εκεί.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων, όταν οι υπάλληλοι του δήμου πήγαν να τους… σώσουν κι αυτούς, κάποιοι τους πήραν με τις πέτρες. Άφησαν τους κάδους κι έφυγαν. Και μετά, οι κάδοι έγιναν… παρανάλωμα του πυρός.

Και στη μέση οι κάτοικοι

Πέτρες, μάρμαρα από τη μια, δακρυγόνα από την άλλη. Και στη μέση οι κάτοικοι των Εξαρχείων. Όπως η δημοσιογράφος Γιούλα Κουγιά, που μένει στην περιοχή 33 χρόνια.

Διηγείται στην Καθημερινή πως τις επόμενες μέρες θα κάνει εγχείρηση, αλλά η μητέρα της φοβάται να πάει για να τη βοηθήσει. Πως κάθε φορά που υπάρχει μια επέτειος «απομακρύνουμε τα αυτοκίνητά μας από το δρόμο. Προετοιμάζουμε το πεδίο για να έρθουν να τα κάψουν. Πηγαίνουμε στο φαρμακείο να προμηθευτούμε ντεπόν και malox (σ.σ. αν το βάλει κανείς γύρω από τα μάτια μειώνει την επίδραση από τα δακρυγόνα) και μετά κλεινόμαστε στα σπίτια μας και παρακολουθούμε σαν τα ποντίκια πίσω από τις μισάνοιχτες γρίλιες. Την επόμενη μέρα, μαζεύουμε ό,τι μπορούμε για να είναι εφικτό να περάσουν τα παιδιά μας με κόκκινα μάτια από την αϋπνία και τα δακρυγόνα και να πάνε σχολείο».

Πήραν 300 κάδους από τα Εξάρχεια

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, λέει στην εφημερίδα ότι τις προηγούμενες μέρες ο δήμος είχε… αποσύρει από την περιοχή 300 κάδους. Αλλά μερικοί απέμειναν γιατί όταν οι υπάλληλοι πήγαν να τους πάρουν, τους πέταξαν πέτρες.

Και 15 από αυτούς, δεν γλίτωσαν τελικά. «Είχαμε μαζέψει και μπάζα από την περιοχή, αλλά έσπασαν ό,τι πεζοδρόμια, μάρμαρα είχαν μπροστά τους. Χρησιμοποίησαν ζαρντινιέρες και γλάστρες για να μεταφέρουν πολεμοφόδια», λέει ο αντιδήμαρχος.

Οι νεαροί με τις κουκούλες, περίπου 200-300 άτομα, είχαν αρχίσει να στήσουν (ανενόχλητοι) τα οδοφράγματα από τις 19:00 το απόγευμα. Κατά τις 22:00 άρχισαν να βρίζουν τους αστυνομικούς (γ… την Ελλάδα σας φώναζαν) και είχαν καφάσια με πέτρες, έριχναν κάτω με δύναμη πλάκες για να σπάσουν και να κάνουν τα κομμάτια “όπλα”.

Πηγή: Καθημερινή
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις