Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Από το 1821 στο σήμερα: Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον

Από το 1821 στο σήμερα: Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον

Πέρασαν πια 200 χρόνια και εκείνο που φάνταζε ως άπιαστο όνειρο ή ακόμα και ως «τρέλα» για κάποιους, έγινε πραγματικότητα, έγινε θρύλος, έγινε Ιστορία. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από την πιο μεγάλη στιγμή της σύγχρονης Ελλάδας. Από τη στιγμή που «δημιούργησε» τη σύγχρονη Ελλάδα.

Φέτος δεν τιμούμε μόνο τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας. Τιμούμε κάτι περισσότερο, κάτι πολύ μεγαλύτερο. Τιμούμε τους ανθρώπους, τους ήρωες και τις ηρωίδες, τους θεσμούς και όσους συνέβαλαν με τον δικό του τρόπο ο καθένας στην ίδρυση του ελληνικού κράτους, στην εδραίωσή του, στον πολιτισμό και την επιστήμη του νεογέννητου κράτους. Όλους εκείνους που έγραψαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ίσως είναι και η καλύτερη ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να κάνουμε και έναν εθνικό απολογισμό. Για να θυμηθούμε από που ξεκινήσαμε, από που περάσαμε και, κυρίως, το που μπορούμε να φτάσουμε.

Ανάμεσα στους θεσμούς που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην εδραίωση του νέου ελληνικού κράτους είναι, φυσικά και η Εθνική Τράπεζα. Ένα ίδρυμα που από τα σπάργανα του νέου ελληνικού κράτους, συνδέθηκε με την ανάπτυξή του.

Και αυτή τη φορά, η Εθνική Τράπεζα «φωνάζει» παρούσα και συμμετέχει τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση με τον δικό της τρόπο. Έναν τρόπο που δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε, να αναλογιστούμε, να μάθουμε.

Για την Εθνική Τράπεζα, η επέτειος των 200 ετών από τον ξεσηκωμό ενάντια στον τουρκικό ζυγό είναι μόνο η αρχή. Η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να αναλάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία: προσέγγισε τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας για να δημιουργήσουν έναν φορέα σχεδιασμού και υλοποίησης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων. Για να μάθουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα το παρελθόν αλλά και να μη χάσουμε τίποτα απ’ όσα μπορεί να μας διδάξει το παρόν.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν 15 κοινωφελή και πολιτιστικά ιδρύματα, που ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Εθνική Τράπεζα για να δημιουργήσουν την Πρωτοβουλία 1821-2021, με σκοπό να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος της Επανάστασης είναι η ευκαιρία για τον εθνικό αναστοχασμό, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Τόσο το 2021 αλλά και το 2022, η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ευρύ φάσμα δράσεων: συνέδρια, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, υποτροφίες, εκδόσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, αφιερώματα, στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση: Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία.

Πάνω από 120 σημαντικές δράσεις περιλαμβάνονται στο επετειακό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πρωτοβουλίας και η Εθνική Τράπεζα έχει αναλάβει να υποστηρίξει πολυεπίπεδα αρκετές από αυτές, όπως συνέδρια με ανθρωπιστικό περιεχόμενο, ιστορικά ερευνητικά προγράμματα, εκθέσεις με ιστορικά κειμήλια και διαδραστικά εκθέματα, μουσικές συναυλίες στο εξωτερικό αφιερωμένες στη χώρα μας.

Συγχρόνως, με την επιμέλεια του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας θα εκδοθεί μια νέα βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ανάμεσα στις δράσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον» από το Ινστιτούτο Παστέρ και άλλους φορείς, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε διαδικτυακό περιβάλλον από τις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιανουαρίου, αλλά και οι ερευνητικές εργασίες δεκατριών νέων ιστορικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που θα παρουσιαστούν στις 26-27 Μαρτίου 2021 στη συμπρωτεύουσα.

Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η κεντρική επετειακή έκθεση ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ‘21 του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει από την Αθήνα το Μάρτιο του 2021, θα ταξιδέψει σε έντεκα ελληνικές πόλεις, οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στον Αγώνα και, τέλος, θα λειτουργήσει ως πλωτή έκθεση, τονίζοντας τη σημασία των απελευθερωτικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στις ελληνικές θάλασσες.

Τέλος, μεταξύ των πρώτων δράσεων του έτους είναι και η πρώτη επετειακή εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» στο εξωτερικό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σε συνεργασία με την London Symphony Orchestra και με υποστηρικτή την Εθνική Τράπεζα. Την ορχήστρα διεύθυνε ο Sir Simon Rattle με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, ενώ η συναυλία ξεκίνησε με τη συμφωνική απόδοση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, προς τιμήν της Ελλάδας και της επετείου της Επανάστασης, καθώς και του βρετανικού φιλελληνισμού. Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 18:30. Στα σχόλια θα είναι ένας άνθρωπος θρύλος της δημόσιας τηλεόρασης ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ θα είναι διαθέσιμη στα κανάλια της Πρωτοβουλίας 1821-2021 για τριάντα ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία μπορείτε να δείτε εδώ.

Αναλυτικές πληροφορίες για την Πρωτοβουλία 1821-2021, τις δράσεις της και τον τρόπο που μπορείτε να συμμετέχετε, μάθετε στο https://www.protovoulia21.gr/

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις