Παρασκευή, 12 Απρ.
25oC Αθήνα

Αποκάλυψη για επικίνδυνες αερομαχίες στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικά F-16 και ελληνικά μαχητικά

Αποκάλυψη για επικίνδυνες αερομαχίες στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικά F-16 και ελληνικά μαχητικά

Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο συνεχίζονται. Και την περασμένη Πέμπτη (30.09.2021) λίγο έλειψε να υπάρξει ατύχημα.

Η επικίνδυνη αερομαχία στο Αιγαίο έγινε μεταξύ Χίου και Σάμου ανάμεσα σε ζεύγος τουρκικών F-16 και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Εκείνη την ημέρα η Τουρκία το είχε… παρακάνει, αφού είχαν γίνει 48 παραβιάσεις εθνικού εναέριο χώρου, 8 παραβάσεις του FIR Αθηνών, ενώ τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του OnAlert.gr, το συμβάν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2021», όταν τα τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο με σκοπό να «παρενοχλήσουν» τη διεξαγωγή της ελληνικής άσκησης.

Αμέσως τα ελληνικά μαχητικά, απογειώθηκαν αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά F-16. Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης και των ελιγμών που πραγματοποιούνταν στον αέρα, το τουρκικό ζεύγος διασταυρώθηκε σε κοντινή απόσταση με ελληνικά μαχητικά.

Το περιστατικό καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η προκλητικότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που έχει ως στόχο να προβάλλει τις μονομερείς διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, αυξάνει την ένταση και τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος.  Τις τελευταίες τρεις ημέρες τα τουρκικά αεροσκάφη επιδόθηκαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού χώρου και υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2021», σημειώνεται λίγο μετά την ανακοίνωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και πριν την διεξαγωγή του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς / Πηγή: OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις