Site icon NewsIT
15:17 Κυριακή 28 Ιουνίου 2026

Απολογισμός έργου με αναφορές σε καινοτομίες και προβλήματα από τη Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών

Η Προϊσταμένη του Εφετείου κ. Σοφία Λιγνού, έκανε αναφορά σε δύο έργα που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια του κτιρίου και των πολιτών

Εφετείο Αθηνών

Εφετείο Αθηνών / ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI

Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Τον ετήσιο απολογισμό του έργου του Εφετείου Αθηνών για το δικαστικό έτος 2025-2026 παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η Διοίκηση του μεγαλύτερου Εφετείου της χώρας.

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τελικό στόχο την ποιοτικότερη και γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης, ορίζεται από τρεις άξονες, όπως επεσήμαναν τα μέλη της διοίκησης του Εφετείου Αθηνών: Τη δημιουργία ειδικού ποινικού τμήματος για να την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκκαθάριση των υποθέσεων, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών με τα νέα ψηφιακά εργαλεία, αλλά και τη ριζική ανακαίνιση του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, που αποτελείται από 11 ορόφους, συνολικού εμβαδού 75.000 τ.μ.

Την παρουσίαση του έργου ανέλαβαν τα μέλη της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, η Προϊσταμένη Κ. Σοφία Λιγνού και τα δύο μέλη και Πρόεδροι Εφετών κ. Δημήτρης Κοντόπουλος και Κώστας Σαργιώτης και οι τμηματάρχες γραμματείς και διοικητικοί υπάλληλοι του Εφετείου Αθηνών. Οι ανώτατοι δικαστές μίλησαν για τα έργα πνοής στο μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο της χώρας αλλά και στον προγραμματισμό νέων έργων για το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, αναφέρθηκαν και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε δικές και υπηρεσίες, υποδεχόμενοι περίπου 5.000 πολίτες καθημερινά.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Κώστα Σαργιώτη, στο νέο φιλόδοξο πρόγραμμα ανωνυμοποίησης των δικαστικών αποφάσεων με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την πλήρη προστασία και το σεβασμό των προσωπικών δεδομένων. Για το σκοπό αυτό, αναμένεται να υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ξεχωριστές ευχαριστίες δόθηκαν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τις υπηρεσίες του στο Εφετείο. Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πέλοπας Λάσκος, μόνο κατά τη φετινή χρονιά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έσωσε 11 ζωές στα δικαστήρια της χώρας, ενώ στο Εφετείο Αθηνών κοινωνικές λειτουργοί απασχολούν δημιουργικά ανήλικα παιδιά κατά τη διάρκεια δικών των μανάδων τους. Κλιμάκιο του ερυθρού σταυρού υπάρχει μόνιμα στο Συνεδριακό κέντρο «Γαιόπολις», εκεί όπου εκδικάζεται η υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, με ένα γιατρό, 4 διασώστες και μια κοινωνική λειτουργό. Επίσης, σε περιπτώσεις εξειδικευμένων γλωσσικών διαλέκτων κυρίως αραβικών γλωσσών, όπως Αμχαρικα, Ορντου και Σουαχίλι, ελλείψει διερμηνέων, υπηρεσίες διερμηνείας ανέλαβαν οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

«Το Εφετείο Αθηνών αποτελεί κύτταρο της κοινωνίας και αιχμή του δόρατος ελληνικής δικαιοσύνης. Εδώ δικάζονται σε δεύτερο βαθμό οι περισσότερες υποθέσεις στην Ελλάδα και σε πρώτο βαθμό οι σημαντικότερες δικαστικές υποθέσεις. Χρέος μας είναι να περάσουμε τη δικαιοσύνη στην επόμενη μέρα που έχει απαιτήσεις από εμάς», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πέλοπας Λάσκος.

Η Προϊσταμένη του Εφετείου κ. Σοφία Λιγνού, έκανε αναφορά σε δύο έργα που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια του κτιρίου και των πολιτών. Το πρώτο αφορά στη στεγανοποίηση του όγδοου ορόφου καθώς κάθε φορά που βρέχει, όπως είπε, επιστρατεύονται κουβάδες για να μαζευτούν τα νερά που φτάνουν και σε διάφορους ορόφους και το δεύτερο αφορά στην αλλαγή των 28 ασανσέρ που εξυπηρετούν το κοινό.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη Γραμματέων, Ιωάννα Κορρέ αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις σε γραμματείς, καθιστώντας την αναλογία…μίσος γραμματέας ανά δικαστή, εκ των χειρότερων αναλογιών στην Ευρώπη. Όπως επεσήμανε η κ. Κορρέ, στο Εφετείο υπηρετούν 163 δικαστικοί γραμματείς, με ανέργους να θεωρούνται περίπου οι 150, την ώρα που οι Πρόεδροι Εφετών και οι Εφέτες που υπηρετούν στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας να ανέρχονται σε 323.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν γενικός γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης Πέλοπας Λάσκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης και ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γιώργος Σκούμας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version