Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Αποσύρονται από τα περίπτερα τα ζελεδάκια κάνναβης – «Είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία»

Αποσύρονται από τα περίπτερα τα ζελεδάκια κάνναβης – «Είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία»

Δεν θα πωλούνται πλέον στα περίπτερα τα ζελεδάκια κάνναβης με απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως είναι «παράνομα».

«Πρέπει να αποσυρθούν άμεσα» από τα περίπτερα, επεσήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα ζελεδάκια κάνναβης, υπογραμμίζοντας πως «είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία».

Μιλώντας στο Action 24 τη Δευτέρα (15.01.24), ο υπουργός Υγείας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία.

Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες».

Μέσω σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), όλα τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) – μια ουσία που περιέχεται σε πολλά προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα μέχρι σήμερα στα περίπτερα – θα εντάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Όταν η απόφαση πάρει ΦΕΚ κι αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες, τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν από τα σημεία πώλησης.

Μεγάλη απήχηση σε νέους

Τα ζελεδάκια και εν γένει τα προϊόντα με HHC είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε μαθητές και εφήβους. Δεν έχουν λείψει, ωστόσο, περιστατικά στα οποία έχουν καταγραφεί παρενέργειες, όπως η περίπτωση 20χρονου που κατανάλωσε ζελεδάκια κάνναβης τα οποία είχε αγοράσει από περίπτερο, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο νεαρός εμφάνισε ζαλάδες και εμετούς και οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση και τον παρέπεμψαν για εισαγωγή και νοσηλεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Μετά την απόφαση που αναμένεται, η ουσία εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και τα παράγωγά της θα υπαχθούν στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις».

Το ζήτημα με τα βρώσιμα κανναβιδοειδή απασχολεί πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κάποιες εξ αυτών αναγκάζονται πλέον να πάρουν μέτρα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις