Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Απόβαση και των μελισσοκόμων στο Σύνταγμα – Αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

Απόβαση και των μελισσοκόμων στο Σύνταγμα – Αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

Την ώρα που τα μπλόκα των αγροτών αναμένεται σήμερα να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την συνέχεια των κινητοποιήσεων, οι μελισσοκόμοι ετοιμάζουν απόβαση στο Σύνταγμα.

Βαδίζοντας στα χνάρια των αγροτών, μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα έχουν δώσει ραντεβού σήμερα Πέμπτη (22.02.2024) στο Σύνταγμα.

Οι παραγωγοί  έδωσαν ραντεβού στις 4 τα ξημερώματα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα φορτηγά και πούλμαν και στην συνέχεια το κομβόι κατευθύνθηκε στο Ρίο , όπου συναντήθηκαν με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και όλοι κινήθηκαν προς τον Ισθμό.

Εκεί ανέμεναν συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο , ώστε να σχηματίσουν μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία που θα φθάσει στην πλατεία Συντάγματος, με στάση στην λεωφόρο Καβάλας , προκειμένου συνταταγμένα να μεταβούν με την συνδρομή περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. Οι μελισσοκόμοι έχουν προγραμματίσει μια σειρά από συναντήσεις.

Τα αιτήματα των μελισσοκόμων

Όπως αναφέρει η Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).

Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)

Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.

Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.

Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.

Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Συνεδριάζουν οι αγρότες

Από την άλλη οι αγρότες στις γενικές τους συνελεύσεις σήμερα θα λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες στην Πελοπόννησο και στην Δυτική Ελλάδα  έχουν ξεκινήσει ήδη τις γενικές συνελεύσεις. Όπως λένε, στόχο βάζουν τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων και για τη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ήδη βγαίνουν κερδισμένοι από τον αγώνα που δίνουν, τις επαφές που έχουν πραγματοποιήσει, τις δράσεις που αναπτύσσουν καθημερινά.

Αγρότες αναφέρουν πως θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Θα απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για μια νέα συνάντηση καθώς όπως λένε υπάρχει χώρος να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σκέψη ώστε την ερχόμενη Παρασκευή να πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία μέσα στην πόλη του Αιγίου με τους ίδιους τους αγρότες να διαμηνύουν πως αυτό που έγινε στο Σύνταγμα ήταν μόνο η αρχή.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις