Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Αποζημίωση 450.000€ στον φοιτητή της… «ζαρντινιέρας»

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια από τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη για να “κλείσει” η υπόθεση και να επιδικαστεί το ποσό της αποζημίωσης στον φοιτητή της… “ζαρντινιέρας”. Με απόφαση του ΣτΕ το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει 450.000€ στο θύμα.

Ήταν 17 Νοεμβρίου του 2006 όταν κατά τη διάρκεια πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη άνδρες των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν άγρια τον Κύπριο φοιτητή και στη συνέχεια υποστήριξαν πως “σκόνταψε” σε μια… ζαρντινιέρα. Η υπόθεση, που ονομάστηκε “υπόθεση ζαρντινιέρα” προκάλεσε σάλο εξαιτίας της στάσης της ΕΛ.ΑΣ.

Δέκα χρόνια μετά, όπως γράφει το Έθνος της Κυριακής, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου για την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών στον τραυματισμό του Δημητρίου και απέρριψε τη θέση του Δημοσίου πως το θύμα ευθύνεται κατά 95% για ό,τι συνέβη!

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποζημιώσει τον Κύπριο φοιτητή για ηθική βλάβη, σωματική και ψυχική και προσδιόρισε την αποζημίωση στα 300.000€, αλλά με τους νόμιμους τόκους, από την επίδοση της αγωγής τον Ιούνιο του 2009, θα φτάσει τις 450.000€.

Η Δικαιοσύνη έκρινε «εντελώς υπερβολική» και «αδικαιολόγητη» την αστυνομική βία κατά του 24χρονου, τότε, φοιτητή ΙΕΚ και αξιολογήθηκε ως «κατάχρηση εξουσίας» και παράνομη συμπεριφορά των αστυνομικών.

Τότε, οι αστυνομικοί είχαν ισχυριστεί πως ο φοιτητής πάνω στην πάλη και στην προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης είχε πέσει πάνω σε ένα μηχανάκι και αμέσως μετά σε μια… ζαρντινιέρα! Αλλά το video ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας, που κατά τύχη τράβηξε κάποιος από ψηλά, έδειχνε τον ανηλεή ξυλοδαρμό του Δημητρίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε