Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Άρειος Πάγος: Οδηγίες του εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα για τη λειτουργία των θερινών τμημάτων των Εισαγγελιών

Άρειος Πάγος: Οδηγίες του εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα για τη λειτουργία των θερινών τμημάτων των Εισαγγελιών

Με εγκύκλιο του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιωτας, δίνει γενικές οδηγίες για την εύρυθμη λειτουργία των εισαγγελιών της χώρας κατά το χρονικό διάστημα των θερινών διακοπών και συγκεκριμένα από Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Επισημαίνει στην υπ΄ αριθμ. 6/2022 εγκύκλιό του ο κ. Πλίωτας  ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και ο καθημερινός μόχθος των εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι με αφοσίωση και ζήλο ασκούν τα καθήκοντά τους, στα πλαίσια της λειτουργικής τους αρμοδιότητας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δίνει γενικές οδηγίες για την εύρυθμη λειτουργία των εισαγγελιών της χώρας κατά το χρονικό διάστημα των θερινών διακοπών.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητάει,στην εγκύκλιο του,«η στελέχωση σε κάθε θερινό τμήμα να είναι επαρκής από άποψη αριθμού εισαγγελικών λειτουργών που θα υπηρετήσουν σε αυτόν, ώστε ευχερώς να μπορούν να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις, τόσο για τις δεδομένες (τακτικές δικάσιμοι Ιουλίου και πρώτου δεκαπενθημέρου Σεπτεμβρίου) όσο και για εκείνες που ανακύπτουν κατά την φυσική πορεία των πραγμάτων (χειρισμός μηνύσεων «συνοδείες»,αυτόφωρη διαδικασία κ.λπ) ή βέβαιως,για τις αφορώσες την επεξεργασία δικογραφιών, που από τη φύση και τον επείγοντα χαρακτήρα τους, αυτή (επεξεργασία) δεν πρέπει να μετακυλίεται χρονικά όπως στις περιπτώσεις επικείμενης παραγραφής, συμπλήρωσης ορίων προσωρινής κράτησης, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας κ.λπ. Η λειτουργία της υπηρεσίας θα πρέπει να βαίνει αδιατάραχτη».

Επιπλέον, ο κ.Πλιώτας υπενθυμίζει ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση των διευθυνόντων τις Εισαγγελίες να διατηρούν επικοινωνία με τους υπηρετούντες στα θερινά τμήματα συνάδελφους τους , καθώς και με την γραμματεία της Εισαγγελίας, καθόλη τη χρονική περίοδο των θερινών τμημάτων και να ασκούν (με την παροχή οδηγιών) το διευθυντικό δικαίωμα και καθήκον τους, αναφορικά με τα μείζονος σημασίας θέματα που τυχόν εμφανίζονται.

Παράλληλα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει στην εγκύκλιο του ότι «έχει επισυμβεί κατά το παρελθόν να ανακύπτει αδήριτη υπηρεσιακή ανάγκη προσέλευσης στην Εισαγγελία και εισαγγελικών λειτουργών που δεν υπηρετούν στι αντίστοιχο θερινό τμήμα, προκειμένου να ασκήσουν εισαγγελικά καθήκοντα.

Οι έκτακτες αυτές καταστάσεις τονίζει ο κ. Πλιωτας αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο με την ανάκληση εισαγγελικών λειτουργών που δεν υπηρετούν στο συγκεκριμένο θερινό τμήμα μετά από απόφαση που λαμβάνουν, κατά περίπτωση ο διευθύνων την οικεία Εισαγγελία ή ο Εισαγγελέας Εφετών της περιφέρειας ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου( αν πρόκειται για θερινό τμήμα Εισαγγελίας εφετών).

Ο κ. Πλιωτας υπενθυμίζει επίσης ότι η απόφαση της κατάρτισης των θερινών τμημάτων, η οποία υποβάλλεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, πρέπει να τίθενται υπόψη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Πάριου πάγου ενώ, ταυτόχρονα, ζητάει Παραλία από δω και στο εξής κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου κάθε έτους να υποβάλλεται στηνΕ εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντίγραφο της απόφασης κατάρτισης των θερινών τμημάτων της αγγελίας που διευθύνετε.

Στην κατάληξη της εγκυκλίου του εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου των θερινών τμημάτων αξιοποιείται, κατά κυριολεξία, από τους εισαγγελικούς λειτουργός, στη διεκπεραίωση επειγουσών δικογραφιών και στην αποφυγή η άρση εκκρεμοτήτων αλλά, ακόμη και ότι αδιάλειπτα, στην συνολική διάρκεια του δικαστικού έτους, αναλώνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία της Θέμιδος. «Αναγνωρίζονται οι κόποι και η προσφορά τους» καταλήγει στην εγκύκλιο του ο κ.Πλιωτας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις