Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Τα πρόβατα θα ανάβουν… φλας!

Όσο κι αν ακούγεται αστείο όμως είναι αληθινό. Τα πρόβατα το βράδυ θα πρέπει να έχουν φώτα πορείας!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, τα κοπάδια που κινούνται μετά τη δύση του ηλίου σε δρόμους πρέπει να έχουν, στο πρώτο και στο τελευταίο πρόβατο, ευδιάκριτα φώτα πορείας! Σε αντίθετη περίπτωση, αν συμβεί τροχαίο δυστύχημα, ο βοσκός είναι συνυπαίτιος. Την απόφαση αυτή έλαβε το ανώτατο δικαστήριο ύστερα από προσφυγή οδηγού που υπέπεσε σε τροχαίο.
 
Πως έχουν όμως τα πράγματα. Στην επαρχιακή οδό Σπάρτης- Γερακίου οδηγός κινούμενος στις 9.30 μ.μ. με ταχύτητα 110 χλμ., και αφού είχε πιει και λίγο κρασάκι παραπάνω, είδε μπροστά του σε σχετικά μικρή απόσταση κοπάδι με 65 αιγοπρόβατα. Μπήκε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου και παρά το φρενάρισμα των 69 μέτρων και τους ελιγμούς που έκανε τραυμάτισε τον βοσκό και σκότωσε 14 ζώα.
 
Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι συνυπαίτιος του δυστυχήματος είναι ο οδηγός κατά 70%, αλλά και ο βοσκός κατά 30%. Όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, η ευθύνη του οδηγού έγκειται στο ότι «από έλλειψη προσοχής που όφειλε και μπορούσε να επιδείξει κατέλαβε τμήμα του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας και δεν μείωσε την υπερβολική ταχύτητά του, εν όψει των λοιπών ειδικών συνθηκών (νύχτα, επίδραση οινοπνεύματος,ζώα επί της οδού), με αποτέλεσμα να μην έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματός του».
 
Από την άλλη πλευρά, ο βοσκός είναι συνυπαίτιος του δυστυχήματος καθώς επέδειξε έλλειψη προσοχής. Και αυτό διότι, παρ΄ ότι κινούσε το κοπάδι του κατά τη διάρκεια της νύχτας επί επαρχιακής οδού που δεν είχε δημοτικό φωτισμό, δεν είχε τοποθετήσει ευδιάκριτα φώτα πορείας στο πρώτο και στο τελευταίο πρόβατο του κοπαδιού, όπως προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Ναι καλά διαβάσατε. Όπως προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας!
 
Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ευδιάκριτα φώτα πορείας στο πρώτο και στο τελευταίο αιγοπρόβατο είχε ως αποτέλεσμα το κοπάδι να μη γίνεται εύκολα και εγκαίρως αντιληπτό από τους διερχόμενους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
 
Η παράλειψη αυτή του βοσκού συνιστά παραβίαση των άρθρων 14 και 35 του ΚΟΚ, τα οποία προβλέπουν ότι κατά τις βραδινές ώρες πρέπει στην αρχή και στο τέλος του κοπαδιού να υπάρχουν φωτεινά σημεία που να είναι ορατά από απόσταση 100 μέτρων.
 
Αυτό που διευκρινίστηκε όμως είναι αν τα πρόβατα θέλουν να πάνε για την ανάγκη τους, θα πρέπει να βγάλουν…αλάρμ;
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αεροσκάφη KC-390: Τα πρώτα ιπτάμενα τάνκερ της Πολεμικής Αεροπορίας – Τα χαρακτηριστικά τους
Το KC-390 Millennium είναι δικινητήριο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο έως 26 τόνους και μέγιστη ταχύτητα περίπου 470 κόμβων, που αντιστοιχεί σε 870 χιλιόμετρα την ώρα
αεροσκάφος ΚC-390 6
Νέοι διάλογοι «καίνε» το κύκλωμα της υπόθεσης «Το Χωριάτικο»: «Έχω δώσει 50άρικα και 100άρικα σε αστυνομικούς και ασφαλίτες»
Στενός συνεργάτης του Mr Χωριάτικο, αποκάλυψε ότι ο Ρίζος του έλεγε «δώσε από 500 ευρώ σε αστυνομικούς και πες χρόνια πολλά από το Γιαννακόπουλο»
Το λογότυπο των φούρνων «Το Χωριάτικο»