Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αρσενικό Νάξου: Το γλυκόξινο τυρί και τα μυστικά του

Αρσενικό Νάξου: Το γλυκόξινο τυρί και τα μυστικά του

Το Αρσενικό Νάξου ή κεφαλοτύρι Νάξου είναι σκληρό τυρί με βουτυρένια, απαλή υφή, πικάντικη γεύση και υπέροχη επίγευση γίδινου αρωματικού γάλακτος.

Το Αρσενικό Νάξου παρασκευάζεται στη Νάξο από αιγοπρόβειο γάλα σε αναλογία 70-30% που θερμαίνεται και πήζει με πυτιά. Η μάζα αυτή αφήνεται να στραγγίσει σε καλούπια από καλάθια, από τα οποία παίρνει και το τελικό της σχήμα.

Αφού στραγγίξει και αποκτήσει την απαιτούμενη συνοχή, το τυρόπηγμα αλείφεται με αμούργι από ελαιόλαδο και τοποθετείται για ωρίμανση. Εκεί, αλλάζει θέση κάθε τρεις μέρες ενώ αλείφεται συνεχώς για να φτάσει παντού το αμούργι. Μετά από 6 μήνες το τυρί είναι έτοιμο να ελευθερώσει τα αρώματα του και να συνοδεύσει με τον καλύτερο τρόπο σαγανάκια, κρασί και σαλάτες ή να τριφτεί σε ζυμαρικά. Συνήθως έχει μαύρο περίβλημα με παραφίνη.

Στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ, με τίτλο «Π.Ο.Π. Μαγειρική» ο σεφ Νικόλας Σακελλαρίου φτιάχνει συνταγές με προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και μας «ταξιδεύει» στην ιστορία του εκάστοτε υλικού. Παίρνοντας ως βάση το Αρσενικό Νάξου, μας μεταφέρει στο υπέροχο νησί των Κυκλάδων και μας αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες για το αγνό αυτό προϊόν, το οποίο αναγνωρίστηκε το 2019 ως Π.Ο.Π.

Σαγανάκι με Αρσενικό Νάξου & γλυκόξινη σάλτσα. Ο σεφ Νικόλας Σακελλαρίου, παίρνοντας ως βάση το Αρσενικό Νάξου και συνδυάζοντας το με σουσάμι, πάπρικα και γλυκόξινη σάλτσα δημιουργεί ένα πεντανόστιμο σνακ!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις