Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αρθρο – παρέμβαση του Προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου στο NewsIt για τον θεσμό των Stage

Αρθρο – παρέμβαση του Προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου στο NewsIt για τον θεσμό των Stage

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΧΑΙΔΕΥΕΙ Τ’ΑΥΤΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
(Δανείζομαι τον τίτλο άρθρου του κ. Κ.ΧΑΙΝΑ στην εφημερίδα ΑΥΓΗ της 7.11.09 στο οποίο λέγονται μεγάλες αλήθειες)

Τι είναι τα περίφημα stage
    Είναι μέθοδος «Γαλλικής έμπνευσης» με την οποία νέοι άνθρωποι προκειμένου ν’ αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την «αγορά» εργασίας επιδοτούνται – μέσω προγραμμάτων- προκειμένου να τους δεχθούν οι εργοδότες για βραχύ χρονικό διάστημα (6 έως 9 μήνες) για ν’ αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενο εργασίας για το οποίο συνήθως προηγείται πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.
    Πρόκειται για θεσμό δοκιμασμένο στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα ο οποίος στα πλαίσια ολοκληρωμένων παρεμβάσεων (κατάρτιση – stage- υποχρέωση του εργοδότη να του/την προσλάβει για ένα minimum διάστημα) μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη, σταθερή εργασία νέους ανθρώπους.
    Όμως, όπως στα περισσότερα πράγματα που μεταφέρονται στη χώρα μας, ο θεσμός αυτός δεινοπάθησε.
Ξεκίνησε στον ιδιωτικό τομέα και επεκτάθηκε (σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια) στο Δημόσιο Τομέα (όπου ως γνωστόν υπάρχει η συνταγματική επιταγή του ΑΣΕΠ).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 27.8.09 συνταντηθήκαμε –παρουσία όλων των παρατάξεων- με τον κ. Κ.Καραμανλή , τότε Πρωθυπουργό. Σε σχετική παρατήρησή μου ο κ. Καραμανλής κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση των χεριών του μου είπε: «δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν, είναι παράνομο, είναι αντισυνταγματικό».
Ήταν προγράμματα ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ τα οποία και εξ’αυτού τα κατήγγειλαν τα συνδικάτα.
Ήταν προγράμματα ΠΟΛΥΜΗΝΑ (18μηνα) τα οποία ανανεώνοντο σιωπηλά χωρίς μάλιστα να επανυπογράφονται τα συμφωνητικά απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με αποτέλεσμα κάποιοι να βρίσκονται σ’αυτά 4 και 5 χρόνια.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προγραμμάτων να μην προκηρύσσονται ώστε να μην υπάρχει διαφάνεια και πρόσβαση όποιου νέου επιθυμούσε σ’αυτά (κάποιοι 4-5 χρόνια και κάποιοι καθόλου).
Να μην πρόκειται για προγράμματα μαθητείας καθώς η θέση εργασίας δεν συνδέεται με κάποιες σπουδές, γνώσεις ή κατάρτιση αλλά γενικά για εργασιακή εμπειρία που οδήγησε στο φαινόμενο αρχαιολόγος να αποκτά εργασιακή εμπειρία ως νοσηλευτής σε Δημόσιο Νοσοκομείο (υπαρκτό το παράδειγμα).

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
    Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου πιθανόν το αίσχος αυτής της μορφής εκμετάλλευσης (ίσως και καταστροφής της εργασιακής κουλτούρας νέων ανθρώπων) θα συνέχιζε ή θα κρυβόταν –όπως γίνεται 4-5 χρόνια τώρα- κάτω από το «χαλί».
    Ποιες λύσεις υπάρχουν για τους stagiers;
    Ιδίως ποιες λύσεις υπάρχουν οι οποίες να είναι κοινωνικά δίκαιες, να μη διαχωρίζουν τους νέους ανθρώπους, να συνυπολογίζουν τις αποκτηθείσες εμπειρίες και στις περίφημες έννοιες ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ να δίνουν υπόσταση και πραγματικό περιεχόμενο.
    Κάποιοι λένε: Να προσληφθούν όλοι οι stagiers στο Δημόσιο.
    Κάποιοι άλλοι λένε: Να τους δοθεί αυξημένη μοριοδότηση ώστε να έχουν σαφές προβάδισμα σε ενδεχόμενους διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ.
    Το ευκολότερο θα ήταν να ισχυριστεί τα παραπάνω και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Θα ήταν ταυτόχρονα και ευχάριστος και αρεστός. Όμως συνέχιση αυτής της κατάστασης και κυρίως τέτοιων λύσεων χαϊδεύουν τ’αυτιά των νέων ανθρώπων και είναι βαθύτατα συντηρητικές και αντεργατικές.
    Στην οπτική μας δεν πρέπει να είναι μόνο οι 30-40 χιλιάδες stagiers του Δημοσίου (τωρινοί και προγενέστεροι) τομέα αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι στους οποίους αφενός δε δόθηκε η ευκαιρία ενός stage και με διαχωριστικές πολιτικές δεν τους δίνεται η ευκαιρία ισότιμης συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Οι επίσης χιλιάδες stagiers του παρελθόντος και του παρόντος στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται δι’αυτού του τρόπου «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Ενδεχομένως δεν είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων (stage) γίνεται κατά κύριο λόγο με πόρους του ΟΑΕΔ τουτέστιν με εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Δηλαδή ακόμα και αυτοί από τους δεκάδες χιλιάδες που έχασαν τη δουλειά τους τον τελευταίο χρόνο πλήρωναν γι’αυτά τα προγράμματα για να βρουν τ’αποτελέσματά «μπροστά τους» με εχθρικό και ανισότιμο τρόπο δηλ. ενώ αυτοί πλήρωναν τα προγράμματα οι εκ των προγραμμάτων προερχόμενοι να τους υπερκερνούν.
    Υπενθυμίζω πάντως για τους κατ’ επάγγελμα αξιοποιούντες τις μικροκομματικές αντιθέσεις ότι το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου ρητά εξαιρούσε τους stagiers από τις ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους (οι συμβασιούχοι είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση με πολλές ιδιομορφίες και χρήζουν άλλης εξειδικευμένης αντιμετώπισης).
    Όσον αφορά στην αυξημένη μοριοδότηση θεωρώ πως και αυτή εισάγει διαχωρισμούς και δημιουργεί ανισότιμες καταστάσεις ανάμεσα στους νέους. Άποψη που σε συνδυασμό με την αντισυνταγματικότητα δέχεται και το ΑΣΕΠ και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όσοι έχουν απασχοληθεί σε προγράμματα Stage είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα να μοριοδοτηθούν με ενιαίο τρόπο ώστε η προϋπηρεσία τους να μετρά όπως στον κάθε έχοντα προϋπηρεσία αναφορικά με τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Δημοσίου. (Ενδεχομένως απαιτείται εκλογίκευση της μοριοδότησης ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες «ψαλλίδες»).
Όσο για το θεσμό επιτέλους ας αξιοποιηθεί σωστά δηλαδή:
Μόνο στον ιδιωτικό τομέα.
Με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Να προηγείται κατάρτιση.
Να έπεται ολιγόμηνη μαθητεία.
Να υποχρεούται για κάποιο minimum χρόνο να τους διατηρεί ο εργοδότης.
(Στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης θα μπορούσε να εξεταστεί ως συνέχεια η υιοθέτηση, για τους νέους, της κυβερνητικής εξαγγελίας περί επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών).
    Για τις διαυγείς αυτές θέσεις μου δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις που κυριολεκτικά με στοχοποίησαν.
Από το σύστημα της κομματοκρατίας που γέννησε και συντηρεί αυτή τη φαύλη κατάσταση.
Από σχολιαστές του «συνδικαλιστικού Χατζηαβατισμού» οι οποίοι οδηγούνται στον «αριστερό Χατζηαβατισμό».
Και βεβαίως από τηλεοπτικούς αστέρες οι οποίοι κρίνουν τα πάντα, με την κυριαρχία της έλλειψης αντιλόγου, με την ευκολία της διαστρέβλωσης και με συκοφαντικές κρίσεις.

Προφανώς ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν εκπροσωπεί τους πάντες και τα πάντα. Αυτό το προνόμιο –αυτοκλήτως- το έχουν κάποιοι εκ των προαναφερθέντων.
Σίγουρα όμως στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας εκπροσωπεί τις δυνάμεις της εργασίας (είτε εντός «αγοράς» είτε τους εκτός) και έχει ιερό καθήκον να σκέφτεται και να ενεργεί με όρους ισονομίας για όλους.
Ακούω συχνά για πολλά από τα «στραβά» αυτής της χώρας τη φράση «……..πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή…..».
Επιτέλους λοιπόν αυτή είναι η στιγμή. Αλλιώς κάθε ελπίδα για διαφάνεια, αξιοκρατία, ισονομία και ισοπολιτεία θα χαθεί στο βούρκο των κομματικών σκοπιμοτήτων και των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων.
Αρκεί αυτή η στιγμή να μη αφορά μόνο τους Stagier’s αλλά και την ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ λειτουργία του θεσμού του ΑΣΕΠ για όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε