Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Αρχίζει σήμερα το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Με δύο υψηλούς προσκεκλημένους, τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Ατόμ Εγκογιάν…

ανοίγει σήμερα η αυλαία του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Ο Κόπολα θα παρευρεθεί στην αθηναϊκή πρεμιέρα της νέας του ταινίας Τέτρο στον κινηματογράφο Ιντεάλ, την 1η Νοεμβρίου.

Ο Καναδός Ατόμ Εγκογιάν επίσης θα παρακολουθήσει με το ελληνικό κοινό, στις 31 Οκτωβρίου, στο Ιντεάλ τη νέα του ταινία Χλόη.

Στη διάρκεια του «Πανοράματος» θα γίνει η πρώτη προβολή των φιλμ των Τζιμ Τζάρμους (Στα όρια του ελέγχου), Ζακ Οντιάρ (Ένας προφήτης), Μάρκο Μπελόκιο (Vincere), Αντρέι Βάιντα (Γλυκιά έξαψη), Εμίλ Κοστουρίτσα (Μαραντόνα) και άλλων ευρωπαϊκών ταινιών.

Στο διαγωνιστικό τμήμα θα προβληθούν δέκα ταινίες, ανάμεσα τους και οι ελληνικές Χρυσόσκονη της Μαργαρίτας Μαντά και Guilt του Βασίλη Μαζωμένου.

 Στο πλαίσιο του «Πανοράματος» θα προβληθεί στο Παλλάς η βουβή ταινία του Χίτσκοκ Ο Ένοικος, ενώ έχει προγραμματιστεί αφιέρωμα στην τζαζ μέσα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, με ταινίες όπως οι Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια του Πιερ Πάολο Παζολίνι, η Εύα του Τζόζεφ Λόουζι, κ.ά.

Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, το αφιέρωμα «Τα χρόνια της οργής: Το κραχ στον κινηματογράφο», όπου θα προβληθούν αμερικανικές ταινίες του 1930 και του 1940, καθώς και αφιέρωμα στον κυπριακό κινηματογράφο.

Το πρόγραμμα του «Πανοράματος» ολοκληρώνεται με το αφιέρωμα σε οκτώ ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1970, με πρωτοπόρους τους Αλέξη Δαμιανό, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη κ.ά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε