Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αττική Οδός: Κονιάκ, κρουασάν, σοκολάτα για την ταλαιπωρία – Η επιχείρηση του στρατού σε εικόνες

Αττική Οδός: Κονιάκ, κρουασάν, σοκολάτα για την ταλαιπωρία – Η επιχείρηση του στρατού σε εικόνες

Συνολικά 2.000 οδηγοί εκτιμάται ότι εγκλωβίστηκαν από χθες (24.01.2022) το πρωί στην Αττική Οδό εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Πολλοί παραμένουν ακόμη εκεί…

Χρειάστηκε να περάσουν πολλές, πάρα πολλές ώρες για να φτάσει βοήθεια στους οδηγούς που πλήρωσαν διόδια για να μπουν στην Αττική Οδό, έναν δρόμο υποτίθεται ασφαλή, αλλά «κόλλησαν» εκεί λόγω της κακοκαιρίας της χιονοθύελλας.

Όταν αργά το βράδυ αποφασίστηκε να αναλάβει δράση ο στρατός, είχαν περάσει πάνω από 14 ώρες που χιλιάδες οδηγοί είχαν μείνει εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς βοήθεια ούτε από την εταιρία ούτε από το κράτος!

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού, διανεμήθηκαν 1.040 κουβέρτες, 4.500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ. Σε κάποιους, αυτά όμως, δυστυχώς δεν έφτασαν.

Καρέ καρέ η ολονύχτια επιχείρηση 

Θεοδωρικάκος: Θα αποδοθούν ευθύνες

Την εικόνα της ολονύκτιας μάχης από αστυνομικούς, πυροσβέστες  και στρατιώτες στην Αττική Οδό για τον απεγκλωβισμό των οδηγών μετέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη μάχη και οι άνθρωποι να πάνε στα σπίτια τους» είπε ο υπουργός. Απεγκλωβίστηκαν 1800 οχήματα ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα ακόμη περίπου 1.200. Με την συνδρομή του στρατού, της ΕΚΑΜ της Αστυνομίας μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες.

«Ο κόσμος που εγκλωβίστηκε έχει καταταλαιπωρηθεί. Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20ώρες. Στο αεροδρόμιο  μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία, ενώ άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό», πρόσθεσε. Εκεί όπου εικόνες – ντροπή δείχνουν κόσμο να κοιμάται στο πάτωμα

Η απόδοση ευθυνών είναι μια άλλη συζήτηση είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Υπάρχουν πολύ βαριές ευθύνες για την τρομακτική ταλαιπωρία και τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους μπήκαν οι οδηγοί – μπήκαν μέσα πληρώνοντας και έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες – θα αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα της Αττικής Οδού στην Αττική Οδό», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα έγινε γιατί μεταξύ άλλων δεν υπήρχαν και αλυσίδες  στα οχήματα που εγκλωβίστηκαν. Είναι επίσης γεγονός ότι πολλοί οδηγοί στην απελπισία τους, εγκατέλειψαν  τα οχήματα τους  με αποτέλεσμα οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό να γίνονται ακόμη πιο δύσκολες.

Πως εξελίχθηκε η επιχείρηση στην Αττική Οδό

Ο στρατός από αργά το βράδυ της Δευτέρας ανέλαβε δράση για να απεγκλωβίσει τους οδηγούς που είχαν εγκαταλειφθεί στο έλεος της κακοκαιρίας στην Αττική Οδό!

Η επιχείρηση του στρατού για τον απεγκλωβισμό των οδηγών έγινε:

– Έξοδος Λ. Κύμης (10), 2 οχήματα με 8 άτομα με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευθεί 1 όχημα με 4 άτομα.

– Έξοδος Πεντέλης (12), 9 οχήματα με 44 άτομα, με  έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 6 οχήματα με 20 άτομα.

– Έξοδος Κηφισίας (11), 8 οχήματα με 34 άτομα και 2 Μηχανήματα (1 Φορτωτής Γαιών, 1 Ισοπεδωτής Γαιών), με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων και τον εκχιονισμό Αττικής Οδού. Έχει αποδεσμευθεί 1 όχημα με 4 άτομα.

– Έξοδος Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 6 οχήματα με 35 άτομα, με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν  αποδεσμευθεί 2 οχήματα  με 4 άτομα.

-Έξοδος Μαραθώνα (15), 5 οχήματα με 61 άτομα και έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών.

– Έξοδο Κάντζας (17), 3 οχήματα με 31 άτομα με έργο την διανομή τροφίμων, κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 2 οχήματα με 10 άτομα.

– Έξοδος Παιανίας (18), 1 όχημα με 5 άτομα και έργο την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευτεί.

– Περιοχή Α/Δ ΔΑΑΕΒ, 1 μηχάνημα (Ισοπεδωτής Γαιών) με έργο τον εκχιονισμό.

Συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα. Διανεμήθηκαν 1040 κουβέρτες, 4500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

Σταδιακά τα παραπάνω τμήματα θα αντικατασταθούν όπου απαιτείται με μέριμνα των εμπλεκομένων.

Σε συντονισμό με ΕΣΚΕΔΙΚ, κινούνται ήδη από 05:30, 5 οχήματα με τρόφιμα και νερό στις εξόδους Δουκίσης Πλακεντίας (1 όχημα) , Μαραθώνος (2 οχήματα) και Κάντζας (2 οχήματα), για διανομή σε εγκλωβισμένους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις