Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αττική Οδός: Τα απίστευτα λάθη που περιλαμβάνονται στο πόρισμα «φωτιά» για τον εγκλωβισμό των οδηγών

Αττική Οδός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Σωρεία λαθών, έλλειψη σχεδιασμού και αδράνεια. Αυτά προκύπτουν από το πόρισμα που συνέταξε η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε προκειμένου να εξετάσει τις αιτίες και τις συνθήκες που οδήγησαν στον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό, όταν η κακοκαιρία Ελπίδα ξεκίνησε την επέλασή της στο λεκανοπέδιο.

Ο «πέλεκυς» έπεσε βαρύς από το υπουργείο Μεταφορών στις εταιρείες διαχείρισης αλλά και λειτουργίας του συγκεκριμένου οδικού δικτύου, καθώς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τη χιονόπτωση της 24ης Ιανουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνονται και εντός του πορίσματος της επιτροπής όχι μόνο κωλυσιέργησαν οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού, αλλά εκτίμησαν εντελώς λανθασμένα την κατάσταση.

Αττική Οδός: Τι… έφταιξε για τις εικόνες ντροπής

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, εκχιονιστικά μηχανήματα που ξεκίνησαν από την Παιανία χρειάστηκαν πέντε ολόκληρες ώρες για να διασχίσουν μια απόσταση τριών χιλιομέτρων. Παρότι υπήρχαν εκχιονιστικά μηχανήματα σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, οι υπεύθυνοι της Αττική Οδού έκριναν σκόπιμο να μην τα ρίξουν στην μάχη για τον απεγκλωβισμό των οδηγών που παρέμειναν ακόμα και για 24 ώρες ακινητοποιημένοι μέσα στα οχήματά τους, εξαιτίας του χιονιού που τα είχε σκεπάσει.

Αττική Οδός

Τα ειδικά οχήματα που παρέμειναν ακινητοποιημένα ήταν περίπου εννέα και δεν δόθηκε εντολή να βάλουν μπροστά τις μηχανές τους, καθώς οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού φοβόντουσαν ότι εξαιτίας της χιονόπτωσης μπορεί να έκλειναν οι έξοδοι προς Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, όπως είχε γίνει το 2004. Το πρωί της 24ης Ιανουαρίου του 2022, όμως, το πρόβλημα εντοπίστηκε κάποια χιλιόμετρα πιο μακριά. Στην περιφερειακή Υμηττού, όπου εκεί εγκλωβίστηκαν όσο κι αν φαίνεται απίστευτο 10 εκχιονιστικά.

Παρόλα αυτά ποτέ δεν πάρθηκε η απόφαση να έρθουν τα μηχανήματα που βρίσκονταν σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο ακόμα και μετά τις δώδεκα το μεσημέρι όπου η κατάσταση είχε δυσκολέψει πολύ

Όπως προκύπτει από το πόρισμα οι υπεύθυνοι δεν είχαν ρίξει αλάτι σε αρκετά τμήματα της Αττικής Οδού, κάτι που διαπιστώθηκε και από τις συνομιλίες που έγιναν στις εννέα το πρωί της 24ης Ιανουαρίου, πριν δηλαδή ξεκινήσει η ισχυρή χιονόπτωση. Παράλληλα εκχιονιστικά έμειναν χωρίς καύσιμα, τα οποία αναγκάστηκε να εφοδιάσει η Πολιτική Προστασία, ενώ παρότι οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού διαβεβαίωναν την Πολιτεία ότι θα απεγκλωβίσει τους οδηγούς, στις οκτώ το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου σήκωσε τα χέρια ψηλά.

Κάποιες άλλες πληροφορίες τώρα που δεν περιλαμβάνονται εντός του πορίσματος, αναφέρουν ότι ο διοικητής της Τροχαίας της Αττικής Οδού έδωσε εντολή να εισέλθουν εκχιονιστικά στο αντίθετο ρεύμα από αυτό που είχαν εγκλωβιστεί τα οχήματα (με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο), ωστόσο κάτι τέτοιο έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης
Φωτογραφίες από: Intime / Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις