Τετάρτη, 17 Απρ.
19oC Αθήνα

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Τα δύο πορίσματα του ΥΠΕΝ μετά τη θανάτωση του χιμπατζή

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Τα δύο πορίσματα του ΥΠΕΝ μετά τη θανάτωση του χιμπατζή

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θανατώθηκε ένας χιμπατζής επειδή δραπέτευσε από το κλουβί του. Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά με κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να πραγματοποιεί αυτοψία στο χώρο. 

Υπενθυμίζεται ότι η θανάτωση του χιμπατζή «Μπαζού» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σημειώθηκε την 25η Ιουνίου, με φιλοζωικές οργανώσεις να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα σχόλια στα social media να «πέφτουν βροχή». Κλιμάκια του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Αττικής, μετά από επιστολή του υφυπουργού, προχώρησαν σε όλους τους σχετικούς ελέγχους. 

Μετά  την αυτοψία του πραγματοποιήθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα τα εξής δυο πορίσματα:

  • Στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις φιλοξενούνται σήμερα οκτώ (8) πρωτεύοντα θηλαστικά του είδους «Pan troglodytes», για τα οποία το Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε κατέχει όλα τα απαραίτητα Ενδοκοινοτικά Πιστοποιητικά για εμπορικές δραστηριότητες από τις αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές «Cites» Γερμανίας, Πολωνίας και Γαλλίας για τρία (3) άτομα, ενώ τα υπόλοιπα πέντε έχουν γεννηθεί στις εγκαταστάσεις του Πάρκου.
  • Όσον αφορά στον χιμπατζή που θανατώθηκε, ύστερα από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε πως το Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε κατέχει το απαραίτητο Ενδοκοινοτικό Πιστοποιητικό για εμπορικές δραστηριότητες από τη Διαχειριστική Αρχή «Cites» της Γαλλίας.

Τα βελτιωτικά μέτρα που προτείνει το ΥΠΕΝ

Υπενθυμίζεται από το ΥΠΕΝ ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, οι οποίες διενεργούν ελέγχους για τις συνθήκες διαφυγής και θανάτωσης του χιμπατζή.

Επιπροσθέτως, τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα των διενεργούμενων ελέγχων, επεξεργάζονται προτάσεις για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας και τον πλήρη έλεγχο του χώρου, ώστε να αποτρέπονται περιστατικά διαφυγής και θανάτωσης φιλοξενούμενων ζώων, όπως ο χωρισμός σε τομείς, η δημιουργία 2ης ζώνης ασφαλείας ανά τομέα, τα οπτικά και ηχητικά σήματα που θα προειδοποιούν στις περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας της ηλεκτρικής περίφραξης και ενισχύσεις φρακτών.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις