Παρασκευή, 10 Μαΐ
19oC Αθήνα

“Αττίλας” στην ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μπορεί στρατιωτικά η Τουρκία να μοιάζει πως προδίδει κάποια από τα σχέδιά της, καθώς με τις NAVTEX “δείχνει τις περιοχές που ορέγεται, ωστόσο το παιχνίδι της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει πολύ μεγαλύτερο παρασκήνιο.

Η Τουρκία θέλει να “γκριζάρει” ολόκληρη την περιοχή απ’ τα ανατολικά της Κρήτης ως την Κύπρο σε μια προσπάθεια να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι βλέποντας ότι Ελλάδα και Κύπρος δημιουργούν έναν άξονα που ενώνει τη Μέση Ανατολή και τα χρυσοφόρα οικόπεδα της περιοχής με την διψασμένη για αέριο και πετρέλαιο Ευρώπη, αφήνοντας την Άγκυρα εκτός παιχνιδιού.

Ο αγωγός EastMed, ένας αγωγός που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη συζητήθηκε από ένα κλειστό πλέον club χωρών στο οποίο μετείχαν το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία μαζί με την Ε.Ε.
Η Τουρκία βλέπει ότι μένει εκτός παιχνιδιού και έτσι πέρασε στην “διπλωματία των κανονιοφόρων”. Ουσιαστικά θέλει να επιβάλει τις διεκδικήσεις της “σπάζοντας” στη μέση τη συνέχεια που δημιουργούν στην περιοχή οι ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου με στόχο να μπει στον ενεργειακό χάρτη.


Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενοχλεί την Κύπρο σε έρευνες που μετέχουν γαλλική και ιταλική εταιρεία, όχι όμως κάποια αμερικανική πιστεύοντας πως έτσι οι ΗΠΑ θα μείνουν αδιάφορες. Οι λεονταρισμοί της Άγκυρας ωστόσο μπορεί να στοχοποιούν την “αδύναμη” Κύπρο έρχονται όμως ενάντια και στα συμφέροντα του Ισραήλ, στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ έρχονται και σε μια περίοδο όπου υπάρχει ιστορική πρόοδος στις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο στο ενεργειακό θέμα… Ουσιαστικά η Άγκυρα μπαίνει σε έναν χώρο όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα συμφέροντα πολύ ευρύτερα…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε