Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αυτά είναι τα νέα κέρματα των 2 ευρώ [pics]

Αυτά είναι τα νέα κέρματα των 2 ευρώ [pics]

Δυο νέα αναμνηστικά κέρματα των δυο ευρώ τίθενται σε κυκλοφορία. Είναι αφιερωμένα στον Κωστή Παλαμά και στην Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

Το ένα από τα δυο κέρματα των 2 ευρώ είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ποιητή Κωστή Παλαμά. Η μορφή του εμφανίζεται στο κέντρο του νομίσματος, με τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμετρικά.

Στον πυρήνα του νομίσματος υπάρχει επίσης το όνομα του Κωστή Παλαμά, κάτω από τις λέξεις «Ελληνική Δημοκρατία», ενώ δεξιά του πορτρέτου διακρίνεται και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη, Γιώργου Σταματόπουλου.

Το δεύτερο από τα δυο νέα κέρματα των δυο ευρώ είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

Κι εδώ περιμετρικά υπάρχουν τα 12 αστέρια της Ε.Ε. Στο εσωτερικό του κέρματος απεικονίζεται στο κέντρο ένα ρόδο, «λαλούν σύμβολον» της Ρόδου, εμπνευσμένο από αρχαίο νόμισμα της πόλης, από τα χαρακτηριστικότερα των Δωδεκανήσων. Η παράσταση περιβάλλεται από σχηματοποιημένο κυματισμό.

Στον πυρήνα, περιμετρικά του θέματος, αναγράφονται οι λέξεις «1948-2018 η Ένωση των Δωδεκάνησων με την Ελλάδα» και «Ελληνική Δημοκρατία», καθώς και το ανθέμιο και το μονόγραμμα Γιώργου Σταματόπουλος.

Τα δυο νέα κέρματα των δυο ευρώ τίθενται σε κυκλοφορία από την ημέρα έκδοσης του ΦΕΚ. Τυπώθηκαν συνολικά 1,5 εκατ. 750.000 κέρματα με τον Κωστή Παλαμά και 750.000 για τα Δωδεκάνησα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις