Πέμπτη, 9 Μαΐ
20oC Αθήνα

Αυτή είναι η πρώτη STEM βιβλιοθήκη σε δημόσιο σχολείο

Αυτή είναι η πρώτη STEM βιβλιοθήκη σε δημόσιο σχολείο

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο κορονοϊός εισέβαλε στη ζωή μας, αναγκαστήκαμε να μάθουμε την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Ήταν 10 Μαρτίου όταν ακούγαμε πως τα σχολεία θα έκλειναν (αρχικά) για 14 μέρες.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες έγιναν βήματα που περιμέναμε… χρόνια. Η τεχνολογία πήρε τη θέση που έπρεπε και της αξίζει στη ζωή μας. Και της αξίζει γιατί φέρνει νέες ιδέες, νέες ευκολίες, νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας.

Γίνεται εργαλείο δουλειάς και εκπαίδευσης. Γίνεται απαραίτητη.

Με όλο τον κόσμο σε lockdown, με τα σχολεία κλειστά και τους μαθητές στο σπίτι, η τεχνολογία έγινε βασική επιλογή. Απαραίτητη για την τηλεκπαίδευση, για τα παιδιά, για τους καθηγητές.

Επειδή όμως η τηλεκπαίδευση απαιτεί και τεχνολογικό εξοπλισμό και επειδή η τεχνολογία και στα σχολεία ήρθε για να… μείνει, η ανάγκη για εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό στα σχολεία έγινε επιτακτική. Γιατί μέσα και από αυτό το πεδίο, οι μαθητές μπορούν να μάθουν, να εξελιχθούν, να δημιουργήσουν. Να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους. Αλλά και για ακόμη έναν λόγο. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός μπορεί να προσφέρει ώστε η τηλεκπαίδευσης να γίνει ακόμη πιο εύκολη και να μη χάσει κανένας μαθητής ούτε ώρα μαθήματος.

Μέσα από την τεχνολογία και όλες τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει, το εκπαιδευτικό ταξίδι γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό. Γι’ αυτό και η δημιουργία της πρώτης STEM βιβλιοθήκης σε δημόσιο σχολείο είναι πιο σημαντική απ’ όσο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς.

Την έφτιαξε ομάδα εθελοντών #plai_sou της ΠΛΑΙΣΙΟ Computers. Η πρώτη STEM library σε δημόσιο σχολείο είναι αποκλειστική δωρεά της εταιρίας και έχει ήδη παραδοθεί στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.

Όλα έγιναν τον Σεπτέμβριο, στο 52ο Λύκειο στον Κολωνό, το οποίο «υιοθέτησε» (στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Adopt_a_school) η ΠΛΑΙΣΙΟ Computers, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, με το συντονισμό του Athens Partnership.

Το «STEM» είναι η σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών εισάγονται οι Τεχνολογίες και η επιστήμη των Μηχανικών. Πρωταρχικός στόχος των προγραμμάτων είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων.


Οι εθελοντές της ΠΛΑΙΣΙΟ Computers στην πρώτη STEM Βιβλιοθήκη με τον Αντιπρόεδρο & Διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Κώστα Γεράρδο και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

Με αυτό το σκεπτικό και μέσα από την πρωτοβουλία Adopt_a_school, η ΠΛΑΙΣΙΟ Computers θέλει να βάλει το δικό της λιθαράκι για να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα. Και ελπίζει ότι την κίνησή της αυτή θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Για να δημιουργηθούν κι άλλες STEM βιβλιοθήκες, για να έχουν κι άλλα παιδιά αυτό που έχουν οι μαθητές του 52ου Λυκείου Κολωνού.

Το project ήταν απαιτητικό αλλά αυτό δεν πτόησε τους εθελοντές της Πλαίσιο Computers. Ήταν μια πρόκληση που την ανέλαβαν με χαρά και μεράκι και είχαν την τύχη να έχουν στο πλευρό τους σημαντικούς συνεργάτες. Όπως το Εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείο Κρήτης / Technical University of Crete, το οποίο ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του πρότυπου αυτού εκπαιδευτικού χώρου που δημιουργήθηκε σε μια ανεκμετάλλευτη αίθουσα του σχολείου.

Όπως επίσης το Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων, όπου δημιουργήθηκαν οι custom-designed κατασκευές, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα υλικά και εφαρμόστηκαν προηγμένες τεχνικές ψηφιακής σχεδίασης και κατασκευής.

Κάπως έτσι, η αίθουσα αναδιαμορφώθηκε στα πρότυπα της μεθοδολογίας STEM (Φυσικές Επιστήμες – Τεχνολογία – Μηχανική – Μαθηματικά) και είναι εξοπλισμένη με 3D εκτυπωτή, διαδραστικό πίνακα και προτζέκτορα, VR γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, laptops, STEM εκπαιδευτικά παιχνίδια, οπτικοακουστικό και DIY (Do It Yourself) -για χειροτεχνίες και κατασκευές- υλικό.

Ό,τι χρειάζεται ένας μαθητής σε ένα σύγχρονο σχολείο για να μπορεί να προσφέρει στους μαθητές του όσα τους αξίζουν.

Φυσικά, τα πράγματα δεν τελειώνουν με την παράδοση στο σχολείο της STEM Βιβλιοθήκης. Η δουλειά της ΠΛΑΙΣΙΟ Computers συνεχίζεται και είναι το ίδιο σημαντική με τα όσα προηγήθηκαν.  

Με τη βοήθεια του προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων και την καθοδήγηση της ομάδας του TUC TIE Lab, η ΠΛΑΙΣΙΟ Computers φροντίζει και για την εκπαίδευση και την εξοικείωση των καθηγητών με το νέο εξοπλισμό. Και θα φροντίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Για να βοηθούν, να λύνουν απορίες, να προσαρμόζουν την ύλη και το πρόγραμμα με βάση της ανάγκες των παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί του 52ου Λυκείου θα επιμορφωθούν στη χρήση του εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης STEM, στη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων, καθώς και σε συμμετοχικές πρακτικές που δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.

Με την προσπάθεια να μη σταματά λεπτό, η ΠΛΑΙΣΙΟ Computers ξέρει πως θα υπάρξουν κι άλλοι που θα θελήσουν να ακολουθήσουν το πρωτοποριακό παράδειγμά της. Και γι’ αυτό φρόντισε να το κάνει… εύκολο σε όσους θελήσουν να κάνουν μια αντίστοιχη δωρεά και να συμβάλλουν στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Πως; Κάνοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς, πολύ απλά. Αρκεί μια επικοινωνία με την ΠΛΑΙΣΙΟ Computers για να πάρουν πληροφορίες για το μοντέλο που έχει δημιουργηθεί ώστε να προσφέρουν κι άλλοι για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά.

Γιατί αν προσέξεις τα παιδιά, υπάρχει ελπίδα…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις