Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αυτό είναι το πρώτο θύμα της γρίπης – Πως θα προστατευτείτε

φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και η γρίπη έχει αρχίσει να θερίζει. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και το πρώτο θύμα. Χρειάζεται προσοχή από όλους, ωστόσο, οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να δώσουν περισσότερη βάση και να κάνουν το αντίστοιχο εμβόλιο.

Για την φετινή περίοδο το πρώτο θύμα της γρίπης είναι ένας ηλικιωμένος περίπου 70 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) την περασμένη εβδομάδα τρεις άνδρες ηλικίας 70 έως 72 χρόνων νοσηλεύτηκαν με βαριές επιπλοκές της γρίπης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο ένας απο αυτούς, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε και ξεψύχησε. Και οι τρεις άνδρες, παρά το γεγονός πως ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την γρίπη, δεν είχαν εμβολιαστεί.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι την φετινή περίοδο αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού της γρίπης Α (Η3Ν2), ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους.

Πως θα προστατευτείτε

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν την μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολίου στη μάχη με τη γρίπη, κυρίως για όλους τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Η χορήγηση του εμβολίου περιορίζει δραστικά τις βαριές επιπλοκές της γρίπης οι οποίες πλήττουν κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν την χρήση αντιικών φαρμάκων ακόμα κι αν τα συμπτώματα της γρίπης είναι ήπια ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Πως θα καταλάβετε ότι έχετε γρίπη

Στη γρίπη έχουμε υψηλό πυρετό και ρίγη, βήχα, πονόλαιμο που χειροτερεύει όσο περνούν οι μέρες, έντονες μυαλγίες ενώ νιώθουμε κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι ακόμα και αν έχουν εξασθενήσει τα συμπτώματα. Συχνά μπορεί να συνυπάρχουν και γαστρεντερικά ενοχλήματα, ιδίως στα παιδιά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε