Αυτοί θα πάρουν αυξήσεις στις συντάξεις! Οι αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό

Αλλαγές φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο… Οσοι έχουν πάνω από 30 έτη εργασίας θα δουν αυξήσεις στα ποσά που λαμβάνουν.

Αύξηση 8,5% στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

Με απλά λόγια μια κύρια σύνταξη που ως τώρα είναι 895 ευρώ και ο δικαιούχος έχει 35 χρόνια εργασίας, με το νέο ασφαλιστικό θα εισπράττει 985 ευρώ.

Η κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης που για τη 40ετία φθάνει στο 51% από 42,80% σήμερα οδηγεί σε αυξήσεις της τάξεως 10% -11% στα τελικά ποσά για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 14% για υψηλότερες. Δηλαδή το σχέδιο που επιλέγεται για την 35ετία οδηγεί σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,5% έναντι 33,81% σήμερα.

Πρόκειται ουσιαστικά για νέους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν πολλά έτη ασφάλισης και τους είχε αδικήσει το προηγούμενο καθεστώς Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών και να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί.

Να σημειωθεί πως η αφετηρία μέσα από την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις θα είναι η 4η Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά θα χορηγηθούν και αναδρομικά.

Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

Όσοι συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά, οι οποίοι θα έχουν αύξηση σύνταξης εφόσον αποχωρήσουν με 30 έτη και πάνω.

Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13.05.2016 ως και το 2019 με 30 έτη και άνω, καθώς και όσοι έχουν καταθέσει ή καταθέσουν νέα αίτηση πριν από την ψήφιση του νέου νόμου επίσης με τριακονταετία και άνω. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα έχουν επανυπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης με τους νέους συντελεστές και θα πάρουν την επιπλέον διαφορά που θα προκύψει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.

Όλοι οι παλιοί συνταξιούχοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί με 30 έτη ασφάλισης και άνω και τωρα θα έχουν εκ νέου υπολογισμό της σύνταξης με τους αυξημένους συντελεστές.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Lockdown: Το… τοπίο ξεκαθαρίζει στο τέλος της εβδομάδας – “Κλειδώνει” το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

Lockdown: Το… τοπίο ξεκαθαρίζει στο τέλος της εβδομάδας – “Κλειδώνει” το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

«Τικ- τοκ» για την χαλάρωση του lockdown. Τι θα γίνει με τα σχολεία. Μεγάλος ο προβληματισμός για την εστίαση, δύσκολο να ανοίξει στις γιορτές. Οι ημερομηνίες που έχουν «πέσει» στο τραπέζι και οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το «άνοιγμα» της χώρας.
ΕΛΤΑ: Τα κόκκινα γραμματοκιβώτια περιμένουν τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη

ΕΛΤΑ: Τα κόκκινα γραμματοκιβώτια περιμένουν τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Έτοιμα να δεχτούν και φέτος τα γράμματα στον ‘Αγιο Βασίλη είναι τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Μετά την κυκλοφορία των γιορτινών γραμματοσήμων που έχουν ... Διαβάστε περισσότερα
Παπαευαγγέλου: Κάτω από το 1 ο δείκτης RT σε όλες τις περιφέρειες

Παπαευαγγέλου: Κάτω από το 1 ο δείκτης RT σε όλες τις περιφέρειες

Κάνοντας χρήση της λέξης «επιτέλους» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε σήμερα για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας. ... Διαβάστε περισσότερα
Τραγωδία στα Καλύβια – Άνδρας αυτοκτόνησε με καραμπίνα μπροστά στους αστυνομικούς

Τραγωδία στα Καλύβια – Άνδρας αυτοκτόνησε με καραμπίνα μπροστά στους αστυνομικούς

Ο άνδρας αυτοπυροβολήθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των αστυνομικών μετά από οικογενειακό επεισόδιο με τη μητέρα του στα Καλύβια. Στήριξε την καραμπίνα στο έδαφος, την ακούμπησε στο πηγούνι και τράβηξε τη σκανδάλη.
Κορονοϊός: Δεν περνάει κανείς! Σαρωτικοί έλεγχοι στο κέντρο της Αθήνας (video)

Κορονοϊός: Δεν περνάει κανείς! Σαρωτικοί έλεγχοι στο κέντρο της Αθήνας (video)

Ο κορονοϊός… παραμένει ανάμεσά μας και η αστυνομία συνεχίζει τους ελέγχους στους δρόμους της πρωτεύουσας με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα του ... Διαβάστε περισσότερα