weather-icon °C AΘΗΝΑ

Black Friday 2018: Τα δικαιώματα του καταναλωτή – Τι λένε οι αριθμοί

Black Friday 2018: Τα δικαιώματα του καταναλωτή – Τι λένε οι αριθμοί

Η αντίστοφη μέτρηση για τις εκπτώσεις της Black Friday 2018 έχει αρχίσει Σε ακριβώς μία εβδομάδα, το αφεντικό θα… τρελαθεί, και οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βγουν κερδισμένοι αν είναι προσεκτικοί και κάνουν έξυπνες αγορές.

Και φέτος αναμένεται υψηλή η συμμετοχή των επιχειρήσεων λιανεμπορίου στην «Μαύρη Παρασκευή», με μεγάλες εκπτώσεις αλλά σε συγκεκριμένα προιόντα.

Πέρσι, όπως προέκυψε από δειγματοληπτική έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε τυχαίο δείγμα επιχειρήσεων των κλάδων που συμμετείχαν στην Black Friday, δηλαδή επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών και παιχνιδιών σημείωσαν άνοδο των πωλήσεων.

Επίσης σημειώνεται ότι όσοι διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα- κυρίως καταστήματα ηλεκτρικών ειδών- σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για τους καταναλωτές να έχουν από πριν επισημάνει τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν, να γνωρίζουν την τιμή τους πριν από την Black Friday, για να μπορέσουν να βγουν πραγματικά κερδισμένοι από τις εκπτώσεις.

Το έθιμο της Black Friday (“Μαύρη Παρασκευή”), έφτασε κα ιστην Ελλάδα για να μείνει, καθώς όπως αποδείχθηκε τις προηγούμενες χρονιές, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την εγχώρια αγορά.
Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1952 στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πριν λίγα μόλις χρόνια έφτασε και στην Ελλάδα. Φέτος, η Black Friday «πέφτει» την Παρασκευή στις 23 Νοεμβρίου. Τα καταστήματα θα προσφέρουν τεράστιες εκπτώσεις που θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν ακόμη και το 80%. Αν θέλετε να προλάβετε τις καλύτερες προσφορές καλό είναι να προειτοιμαστείτε σωστά.

Χρήσιμες συμβουλές για τους καταναλωτές

Επιλέξτε αξιόπιστες πλατφόρμες για τις αγορές και πληρωμές. Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, περίπου το 20% των Ελλήνων έχει εγκαταλείψει το καλάθι αγορών, ενώ ψώνιζε από ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα, έχοντας αμφιβολίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών του δεδομένων. Όταν πραγματοποιείτε αγορές από το εξωτερικό, θα πρέπει να ελέγχετε πάντοτε εάν παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω αξιόπιστων και ασφαλών συστημάτων, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Πρέπει να ελέγχετε τις προσφορές σε όσα e-shops είναι δυνατόν. Οι Έλληνες ψωνίζουν από ηλεκτρονικά καταστήματα στο εξωτερικό κυρίως είδη ένδυσης και ηλεκτρονικές συσκευές. Ωστόσο, οι γίγαντες του e-commerce, όπως η Amazon, δεν αποτελούν τους μοναδικούς προορισμούς, όπου μπορεί κάποιος να βρει τα εν λόγω προϊόντα. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο, θα μπορέσετε να βρείτε πολλές επιλογές για να κάνετε έξυπνες αγορές και να βγείτε σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι.

Η ιστορία της Black Friday

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday); Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους. Εξ ου και η ονομασία Black Friday. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Σκοπός ήταν να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Από το 2008 η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) ξεκίνησε και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ πρόσφατα, μόλις το 2013, η μόδα επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πραγματοποιείται, επίσης, στο Μεξικό, στη Ρουμανία, στην Ινδία, στη Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ουρές στα καταστήματα

Το 2017, την ημέρα της Black Friday καταρρίφθηκε κάθε ρεκόρ στην χώρα μας, με τις αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών να έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις κατά διπλάσιο ποσοστό, τις αντίστοιχες του 2016… Από νωρίς, μάλιστα, οι επιχειρήσεις είδαν το τεράστιο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι καταναλωτές, και διατήρησαν χαμηλές τιμές σε πολλά προϊόντα και τις επόμενες ημέρες, για να μπορέσουν περισσότεροι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους σε συμφέρουσες τιμές.

#TAGS MM