weather-icon °C AΘΗΝΑ

Coca-Cola Τρία Έψιλον… 50 χρόνια μετά: Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Coca-Cola Τρία Έψιλον… 50 χρόνια μετά: Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Τα χρόνια πέρασαν αλλά εκείνο που μένει είναι η δημιουργία. Όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντων αλλά και σε επίπεδο προσφοράς, στη χώρα και στους ανθρώπους. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola είναι από τους κυριότερους πυλώνες ανάπτυξης για τη χώρα, με επενδύσεις, εξαγωγές, δουλειές.

Ήταν 50 γεμάτα χρόνια. Γεμάτα με αριθμούς που αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα παραπάνω. Γιατί η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola δεν μένουν στις επιτυχίες του τώρα αλλά δημιουργούν καθημερινά και το αύριο. Ένα καλύτερο αύριο βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες: με τη δημιουργία αξίας για την Ελλάδα με επενδύσεις στην τοπική παραγωγή και στην εργασιακή απασχόληση, με καινοτομία στα προϊόντα για την ανάπτυξη της αγοράς, με τη βιώσιμη ανάπτυξη και κυρίως με την καθοριστική συμβολή στην κοινωνία με ευκαιρίες στους νέους να μείνουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους εδώ.

Λένε πως οι αριθμοί «μιλούν» τη γλώσσα της αλήθειας. Ας δούμε λοιπόν τι «λένε» οι αριθμοί. Μια πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για την περίοδο 1969-2018 κατέγραψε τα οικονομικά στοιχεία της Coca-Cola Τρία Έψιλον, της Coca-Cola στην Ελλάδα, καθώς και της ΤΣΑΚΙΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε. και της Coca-Cola HBC Services Μ.Ε.Π.Ε., τοπικές θυγατρικές του Ομίλου Coca-Cola HBC.

Σε αυτά τα 50 χρόνια, η συνολική συνεισφορά των εταιριών στην Ελλάδα είναι 76,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν κι άλλα… Η συνολική συμβολή της εταιρίας για το 2018 ήταν δυο δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ της χώρας). Και για κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας της εταιρίας, δημιουργούνται άλλα 11 ευρώ για την ελληνική οικονομία. Για κάθε μια άμεση θέση εργασίας στην εταιρία, υποστηρίζονται άλλες 12 στην ελληνική οικονομία.

Κι ακόμα κάτι: CocaCola Τρία Έψιλον και CocaCola προσφέρουν στην Ελλάδα το 1,4% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Και έχει το 43,7% από το μερίδιο απασχόλησης στον κλάδο των αναψυκτικών.

Επιγραμματικά…

Για τον κλάδο αναψυκτικών:

  • Δημιουργούν σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (47,3%), ενώ αποτελούν παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (43,7%).

Για την εθνική οικονομία

  • Η συνολική επίδραση (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) εκτιμάται σε €2 δισεκατομμύρια (1,1% του ΑΕΠ το 2018)
  • Για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας από την δραστηριότητά τους δημιουργούνται συνολικά άλλα €11 στην ελληνική οικονομία
  • Συνεισφέρουν συνολικά στο 1,4% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Για την απασχόληση

  • Η συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητά τους εκτιμάται σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στο 1,1% της απασχόλησης στη χώρα
  • Κάθε 1 άμεση θέση εργασίας, υποστηρίζει άλλες 12 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Για την αγορά

  • H προστιθέμενη αξία που δημιουργείται μέσα από τους συνεργάτες και τους πελάτες, υπολογίζεται στα €441 εκατομμύρια. Οι θέσεις εργασίας σε 16,1 χιλιάδες
  • Στα €205 εκατομμύρια υπολογίζεται η αξία που προκύπτει από τη συνεργασία με άμεσους και έμμεσους προμηθευτές. Οι θέσεις εργασίας σε 6,5 χιλιάδες.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Το αποτύπωμα που αφήνουν CocaCola Τρία Έψιλον και CocaCola στην ελληνική οικονομία αφήνει… κερδισμένους τους πάντες. Τους προμηθευτές, τους πελάτες, τους καταναλωτές και το κράτος. Η κατανάλωση τροφοδοτεί την ανάγκη για παραγωγή, φέρνει οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε διάφορους κλάδους, δημιουργούν εισοδήματα για τα νοικοκυριά (μισθοί), το κράτος (φόροι) και τις επιχειρήσεις (κέρδη).

Και η αξία έχει επίκεντρο την Ελλάδα. Εδώ παράγοντα τα προϊόντα της εταιρίας. Και από εδώ «φεύγουν» για να γίνουν εξαγωγές σε 11 χώρες. Η CocaCola Τρία Έψιλον έχει τέσσερα εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα. Το Mega-Plant στο Σχηματάρι, το εργοστάσιο στην Κρήτη που εξυπηρετεί επίσης Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, το εργοστάσιο εμφιάλωσης μεταλλικού νερού Αύρα στο Αίγιο και το εργοστάσιο των chips Τσακίρης στην Αταλάντη.

«Η σημασία της κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν περιορίζεται στα στενά όριά της, αλλά περιλαμβάνει και τα επιπλέον εισοδήματα που αυτή δημιουργεί. Η μελέτη μάς έδειξε πως η παραγωγή και η διάθεση των προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της Coca-Cola στην Ελλάδα  κινητοποιούν πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εντός μιας εφοδιαστικής αλυσίδας αξίας. Αγροτικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών δραστηριοποιούνται για την προμήθεια ενδιάμεσων αγαθών, ενώ εταιρείες εμπορίου και εστίασης διανέμουν τα τελικά προϊόντα στους καταναλωτές. Αυτή η αλυσίδα αξίας, μαζί με τις ευρύτερες επιδράσεις της, αφήνει υπολογίσιμο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Νίκος Βέττας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Ο κ. Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής της CocaCola Τρία Έψιλον δήλωσε: «Εδώ και 50 χρόνια, με τη δική μας ανάπτυξη δημιουργούμε αξία για τη χώρα μας, χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και την κοινωνία. Γιορτάζουμε με όλους εκείνους που μαζί δημιουργούμε αξία για τη χώρα. Τους εργαζομένους μας, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, τους καταναλωτές μας και την ευρύτερη κοινωνία. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να αποτελούμε παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα και να πηγαίνουμε πάντα ένα βήμα μπροστά».

Η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα δήλωσε: «H Ελλάδα αποτελεί για την Coca-Cola μία χώρα με ιδιαίτερη σημασία. Είναι για μας πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία προϊόντων και προγραμμάτων που ξεκινούν το ταξίδι τους από εδώ και γνωρίζουν διεθνή επιτυχία και αναγνώριση. Βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδύσεων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, που αποσκοπούν στη δημιουργία ευκαιριών και αξίας για όλους, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην στήριξη του τουρισμού.  Χαρακτηριστικά να αναφέρω το πρόγραμμα Zero Waste Future που καλύπτει όλες αυτές τις περιοχές. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε το αύριο κάθε μέρα μέσα από τις συνεργασίες και με όλους όσους είναι ή θα γίνουν συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας».

#TAGS MM