Ελλάδα

Δαδιά: Άκαυτο το 42%, οι σοβαρές καταστροφές περιορίζονται στο 23%

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε λιγότερο από το ένα τέταρτο της έκτασης του δάσους της Δαδιάς περιορίζονται οι καταστροφικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο και στη συνέχεια εξελίχθηκε στην πλέον καταστροφική φωτιά στη νεότερη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Παρά το αδιαμφισβήτητα μεγάλο μέγεθος της καταστροφής στο δάσος της Δαδιάς από την τεράστια πυρκαγιά, ο ΟΦΥΠΕΚΑ υπολογίζει ότι η υψηλή σφοδρότητα -που αντιστοιχεί σε καταστροφή σχεδόν του συνόλου της βλάστησης- δεν υπερβαίνει το 23,3% της έκτασης του εθνικού πάρκου.

Στον αντίποδα, το 42,26% του δάσους παρέμεινε άκαυτο, ενώ στο υπόλοιπο 34,44% η σφοδρότητα της φωτιάς χαρακτηρίζεται χαμηλής ή μέσης σφοδρότητας, που σημαίνει ότι κάηκαν μόνον θάμνοι, χόρτα και χαμηλά σημεία δέντρων, με μεγάλο μέρος του φυλλώματος και των βελόνων να παραμένει ανέπαφο.

Ανάλογη και ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα για τους δύο πυρήνες του εθνικού πάρκου της Δαδιάς, καθώς εκτιμάται πως παραπάνω από το 55% αυτών των ζωνών υψηλής σημασίας παρέμεινε άκαυτο, ενώ ακόμα και στα τμήματα που επλήγησαν από τις φλόγες η υψηλή σφοδρότητα δεν υπερβαίνει το 14,5%.

Φωτογραφία του Intime από την κατάσβεση της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς:

DADIA FOTIA INTIME

Η πρώτη αποτίμηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ έγινε αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, σε συνδυασμό με τα ευρήματα αυτοψιών.

DADIA HARTIS NECCAGOV

«Με τον ίδιο τρόπο θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΟΦΥΠΕΚΑ δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Μαζωνάκης: «Ο υπνοθεραπευτής έπαιρνε 40 ευρώ για κάθε πελάτη που έστελνε στη γιατρό» λέει ο δικηγόρος του 62χρονου
«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με το θάνατο ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, όπως ήταν ο Γιώργος Μαζωνάκης», ανέφερε ο Γιάννης Γλύκας
Ο υπνοθεραπευτής βγαίνοντας από τα δικαστήρια
Την επόμενη εβδομάδα οι τοξικολογικές του Γιώργου Μαζωνάκη - Καταθέτουν οι εργαζόμενες του ιατρείου για τον θάνατό του
Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες επικοινωνίες μεταξύ της γιατρού και του υπνοθεραπευτή που κατάθεσε τη Δευτέρα - Σε εξέλιξη οι έρευνες από την ΑΑΔΕ για τις οικονομικές συναλλαγές του ζευγαριού
Οι 2 κατηγορούμενοι γιατροί
Ακόμα και πισώπλατα μαχαίρωνε ο 27χρονος την Πηνελόπη στην Ηγουμενίτσα - Κοιμόταν για ώρες ο δράστης μετά το φονικό
Ο 27χρονος είχε απασχολήσει τις αρχές για οπαδική βία και μικροκλοπές - Γιατί τα οικονομικά κίνητρα που ο ίδιος ισχυρίστηκε δεν πείθουν τις αστυνομικές αρχές - Απολογείται την Πέμπτη
25χρονη Πηνελόπη 20
Τα δύο ραντεβού του Μαζωνάκη για πλασμαφαίρεση και τα sms μεταξύ της γιατρού και υπνοθεραπευτή - «Σε πήρα στον λαιμό μου»
Ο τραγουδιστής είχε προγραμματίσει να κάνει δύο πλασμαφαιρέσεις στο μοιραίο ιατρείο της οδού Καρνεάδου στο Κολωνάκι - Η συνάντηση με τον υπνοθεραπευτή και τα μηνύματα που ρίχνουν φως στην υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη
Γιώργος Μαζωνάκης
14
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Τα κινητά τηλέφωνα θα δώσουν «απαντήσεις» για το κίνητρο του δράστη – «Τσακωμός για 1.900 ευρώ»
Στον 27χρονο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο, ενδοοικογενειακή βία, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών
Το 25χρονο θύμα της δολοφονίας
11