Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Δείκτης θετικότητας και lockdown: Καλά και κακά «μαντάτα» – Όλα τα τελευταία σενάρια

lockdown
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Θα ανακοινώσει αύριο χαλάρωση του lockdown ενόψει των Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός ή τα επιδημιολογικά δεδομένα θα «φρενάρουν» τις αποφάσεις; Πώς θα λειτουργήσει το click away αν το… πατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «άνοιγμα» του λιανεμπορίου.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με κλειστά καταστήματα εισηγούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση, με τις οριστικές ανακοινώσεις να ανακοινώνονται από τον Στέλιο Πέτσα και τον Άδωνι Γεωργιάδη στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, 11.12.2020.

Τόσο οι εικόνες… συνωστισμού στα Harrods, στο Λονδίνο -και κατ’ επέκταση ο φόβος τυχόν επανάληψής τους επί ελληνικού εδάφους με το άνοιγμα της αγοράς- όσο και τα επιδημιολογικά δεδομένα, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Τα κακά μαντάτα…

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 1.534 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ πέθαναν 81 συμπολίτες μας με 571 να δίνουν την μάχη στις εντατικές, με την διασπορά του ιού να είναι ξανά εκτεταμένη σε όλη τη χώρα.

Click4more: Κορονοϊός: Αυτές οι περιοχές είναι στο «κόκκινο» στη Δυτική Αττική

Οι αριθμοί είναι για ακόμη μια μέρα σοκαριστικοί, ιδίως προς το σκέλος των θανάτων και των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ. Σε ό, τι αφορά τα κρούσματα, παρατηρείται εδώ και μέρες η… πολυαναμενόμενη επιπέδωση -δηλαδή το πρώτο, απαραίτητο βήμα πριν την πτώση- ωστόσο η καλυτέρευση της κατάστασης σε αυτό τον τομέα έρχεται αργά. Πιο αργά από όσο πίστευαν και ήλπιζαν οι ειδικοί, εξ ου και οι αντιρρήσεις τους για το άνοιγμα της αγοράς.

Και το μοναδικό… καλό

Στο μοναδικό θετικό νέο, πάντως, ο δείκτης θετικότητας είναι για τρίτη συνεχόμενη μέρα κοντά στο “πράσινο” όριο μετά την “εκτόξευσή” του στις 07.12.2020.

Πρόκειται για ίσως το σημαντικότερο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι επιστήμονες εισηγούνται τα όποια μέτρα και προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που διενεργούνται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται (σ.σ. δείτε εδώ το αναλυτικό αφιέρωμα του newsit.gr για τον απολογισμό του τελευταίου 4μήνου με βάση τον δείκτη αυτό).

Click4more: Μόσιαλος αποστομώνει τους πάσης φύσεως αρνητές – «Θα είχαμε ένα τραγικό πισωγύρισμα»

Το όριο ασφαλείας για τον δείκτη θετικότητας, που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής, είναι κάτω του 4%.

Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης αυτός έφτανε το 4,7%, με τα 1.534 κρούσματα σε σύνολο 32.494 τεστ.

Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης αυτός έφτανε το 5,5%.

Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης αυτός ήταν στο 4,6%.

Την Δευτέρα 07.12.2020, το 12% είχε προκαλέσει συναγερμό…

Να σημειώσουμε, πάντως, πως ένα είναι δεδομένο: Έχουμε δρόμο ακόμα. Κι αυτό διότι με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί, θα μπορούμε να πούμε πως τα μέτρα «πιάνουν τόπο» αν ο δείκτης πέσει κάτω από το 4% για πέντε μέρες ή και περισσότερο.

Ακόμη από αυτό είμαστε μακριά, συνεπώς ο πρωθυπουργός καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση για την αγορά με φόντο τα Χριστούγεννα.

Τα τελευταία σενάρια για την χαλάρωση του lockdown

Η σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εξελίχθηκε σε θρίλερ για τη διαμόρφωση της οριστικής εισήγησής τους στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα και το newsit.gr οι εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών είναι:

Κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία να είναι ανοικτά, τα υπόλοιπα καταστήματα να λειτουργήσουν μόνο με click away και τα εμπορικά κέντρα να μείνουν κλειστά τα Χριστούγεννα.

Προϋποθέσεις για την λειτουργία κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων θα είναι να τηρούνται πολύ αυστηρά μέτρα.

Μεταξύ αυτών: Μάσκες, αποστάσεις, πολύ καλός εξαερισμός και συγκεκριμένος αριθμός ατόμων.

Click4more: Κορονοϊός: Θλιβερή πρωτιά για Αττική και Θεσσαλονίκη – Η κατανομή των 1534 νέων κρουσμάτων

Στην περίπτωση του click away, το κατάστημα θα ενημερώνει τους καταναλωτές για την ώρα που θα πρέπει να μεταβούν προκειμένου να παραλάβουν την παραγγελία τους. Αν κάποιος καθυστερήσει, θα πρέπει να κλείνει άλλο ραντεβού, προκειμένου να μη δημιουργηθεί συνωστισμός.

Τα κομμωτήρια, πριν κλείσουν στις 7 Νοεμβρίου, λειτουργούσαν με τους εξής κανόνες:

Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας.
Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

lockdown

Βέβαιο πάντως είναι ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική παντού και για τη μετακίνησή μας θα πρέπει να στείλουμε σχετικό SMS στο 13033.

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, πάντως, δίνουν μια… απαισιόδοξη νότα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τις εξελίξεις να αναμένονται με τεράστιο ενδφιαφέρον.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Mega

Με πληροφορίες από: Mega
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις