Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Δεκαπενταύγουστος: Κορυφώνεται η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων – Πανικός σε λιμάνια και αεροδρόμια

νησιά

Ξεκινά το εορταστικό τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου με τους τελευταίους εκδρομείς να σπεύδουν να εγκαταλείψουν την Αθήνα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τις εικόνες που επικρατούν σε δρόμους, ΚΤΕΛ, λιμάνια και αεροδρόμια.  

Πλοία, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ από την Αθήνα αναχωρούν με πληρότητες σχεδόν 100%, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που επέλεξαν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους. Ενόψει του τετραημέρου του Δεκαπενταύγουστου, η τροχαία έχει λάβει και αντίστοιχα μέτρα προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η κυκλοφορία στους δρόμους. 

Το λιμάνι του Πειραιά έχει γεμίσει από κόσμο, ενώ αυξημένη είναι και η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας. Αντίστοιχη εικόνα και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου οι πτήσεις εσωτερικού προς τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου έχουν την… τιμητική τους.

Τα τρένα και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, αναχωρούν από Σταθμό Λαρίσης, Κηφισό και Λιοσίων με πληρότητα που υπολογίζεται στο 90%, ενώ εκτιμάται ότι σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή η κίνηση θα κορυφωθεί.

Αυξημένη κίνηση και στις Εθνικές Οδούς, όπου το απόγευμα της Πέμπτης παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στους σταθμούς διοδίων της Αθηνών – Κορίνθου, αλλά και στα διόδια των Αφιδνών στην Αθηνών – Λαμίας, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. 

Δείτε βίντεο: 

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία 

Η τροχαία, βάσει ειδικού σχεδιασμού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.,  έχει προγραμματίσει αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Μεταξύ των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί είναι αυστηροί έλεγχοι από γενικά και ειδικά συνεργεία για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Σημειώνεται ότι από τις 4 το απόγευμα έως και τις 21.00 το βράδυ τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στα εθνικά δίκτυα, στο ρεύμα εξόδου. Η απαγόρευση ισχύει και για αύριο, από τις 08:00 το πρωί έως τη μία (13.00) μετά το μεσημέρι.

Όπως ανακοινώθηκε τα μέτρα αναλυτικά περιλαμβάνουν:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
    αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης,
  • ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών, κατά τις ημέρες και ώρες που ακολουθούν ως εξής:

1. Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, από ώρα 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου.

2. Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022, από ώρα 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου, όλου του βασικού εθνικού δικτύου, ενώ ειδικά επί του Αυτοκινητοδρόμου Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, θα ισχύσει η απαγόρευση από τις 18.00 έως τις 24.00, από τα διόδια Μακρυχωρίου μέχρι τον κόμβο Κλειδιού.

Για την αφάλεια των πολιτών η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις