Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Δένδιας από Βεγγάζη: Ναι σε ΑΟΖ Ελλάδας – Λιβύης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυθαίρετα όπως έκαναν Ερντογάν – Σάρατζ

Δένδιας - Σάλεχ

“Σφήνα” στο παράνομο μνημόνιο Ερντογάν και Σάρατζ μπήκαν Δένδιας και Σάλεχ. Ταύτιση απόψεων για απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Ειδήσεις έβγαλε το αιφνίδιο ταξίδι που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Λιβύη και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας, συζήτησε με τον κ. Σάλεχ – τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά- το θέμα του καθορισμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, “στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010″.

Οι κύριοι Δένδιας και Σάλεχ -πάντα κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ- συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, κάτι που προφανώς έδειξε τους μισθοφόρους που έχει μεταφέρει στη Λιβύη η Τουρκία.

click4more: “Μαστίγωμα” Μακρόν σε Ερντογάν για Λιβύη: “Ιστορική και εγκληματική” η συμπεριφορά της Τουρκίας

“Η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

“Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Macron. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες”, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Οι δύο άνδρες εξέτασαν και τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές, καθώς “η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης”.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις