Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Δερμιτζάκης: Δυνατό lockdown πριν τον εμβολιασμό – Άνοιγμα στο λιανεμπόριο με κάτω από 1.000 κρούσματα

Δερμιτζάκης: Δυνατό lockdown πριν τον εμβολιασμό – Άνοιγμα στο λιανεμπόριο με κάτω από 1.000 κρούσματα

Να μη γίνει βιαστικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου ώστε να μην υπάρξουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα πρότεινε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Θεώρησε δε ιδανικό το ενδεχόμενο ενός σκληρού lockdown πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, λέγοντας πως όσο λιγότερα κρούσματα υπάρχουν, τόσο το καλύτερο.

«Άμα πάρετε τα εξελικτικά μοντέλα θα δείτε ότι όταν ασκείς καινούργια πίεση στον ιό αλλάζουν τα δεδομένα της δυναμικής του. Αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει ένα στέλεχος του ιού κύριο» τόνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (07.12.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις του για τον εμβολιασμό με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Click4more Lockdown: Τα στοιχεία που κρίνουν το πως θα κάνουμε Χριστούγεννα – Ανακοινώσεις για το άνοιγμα κι άλλων καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά στο πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά, ο Μανώλης Δερμιτζάκης έκρινε πως αυτό πρέπει να γίνει μια εβδομάδα αφού τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000. «Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε» είπε.

«Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε.

«Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν» σημείωσε. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Αναφερόμενος στη σχέση θανάτων και κρουσμάτων, ο Μανώλης Δερμιτζάκης είπε πως «η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική. Στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ζητώντας πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις