Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Δερμιτζάκης: Κοινωνικές αναταράξεις το Φθινόπωρο αν γίνει νέο lockdown

Δερμιτζάκης: Κοινωνικές αναταράξεις το Φθινόπωρο αν γίνει νέο lockdown
Φωτογραφία αρχείου

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, προκαλούν προβληματισμό, με τον καθηγητή Γενετικής, Μανώλη Δερμιτζάκη, να βλέπει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα». Συνεπώς «θα πρέπει να πείσουμε και άλλους ανθρώπους να εμβολιαστούν το χειμώνα». Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Δερμιτζάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί το Φθινόπωρο ένα νέο lockdown και τότε -όπως έιπε- θα υπάρξουν κοινωνικές αναταράξεις, καθώς οι εμβολιασμένοι δεν θα θέλουν να κλειστούν πάλι μέσα, εξαιτίας των πολιτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Πότε βγαίνει η μάσκα

Σχετικά με τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και το αν θα μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες ο καθηγητής είπε ότι «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους».

Επεσήμανε, δε, ότι με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα δε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Επίσης, ξεκαθάρισε πως θα αργήσει κι αυτό αν δεν εμβολιαστούν όλοι.

Ο κ. Δερμιτζάκης διευκρίνισε πως «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του ‘κάνω το εμβόλιο’, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση».

Τόνισε, μάλιστα, ότι για να έχουν ελευθερίες οι εμβολιασμένοι πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Στην περίπτωση όμως που ο εμβολιασμένος μολυνθεί από τον ιό, ξεκαθάρισε ότι δεν θα νοσήσει σοβαρά.

Επίσης, ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση.

Για μια νέα μετάλλαξη που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας.

«Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις», επεσήμανε.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Δερμιτζάκης στο ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις