Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Δερμιτζάκης: «Μέχρι και 15.000 ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς να το ξέρουν»

Δερμιτζάκης: «Μέχρι και 15.000 ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς να το ξέρουν»

Την ανησυχία του ότι ο αριθμός των ασυμπτωματικών κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μεγάλος εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης την ώρα που οι μολύνσεις στη χώρα μας παραμένουν σταθερά σε τριψήφιο νούμερο.

«Έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι» ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» είπε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.

Εκτιμά εξάλλου πως τα πρώτα μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους να άφησαν αποτύπωμα με την μείωση των κρουσμάτων.

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως κάποιος που έρχεται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεκτικός και να έχει κάποια σχετική απομόνωση για ορισμένες ημέρες. Τονίζει ακόμα πως το σημαντικό είναι να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο συμπεριφοράς το οποίο να μας κρατήσει μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα.

Click4more: Κορονοϊός: Ο “χάρτης” των 150 νέων κρουσμάτων – Παραμένει πρώτη η Αττική

Οσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία με τα κρούσματα, «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60»

Σχετικά με το αν ο κορονοιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε κάτι πιο δυνατό ο ίδιος απάντησε πως «θεωρητικά μπορεί» σχολιάζοντας έτσι σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Παράλληλα, κατήγγειλε του συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού λέγοντας τους χαρακτηριστικά «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες» ενώ εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

Δείτε όσα είπε ο κ. Δερμιτζάκης

«Θεωρώ απίθανο να μην δούμε συρρίκνωση ως το τέλος Αυγούστου»

Στο μεταξύ στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε πόλεις. «Για τοπικά lockdown σε μεγάλες πόλεις όπως στον Εχίνο το θεωρώ απίθανο. Θα μπορούσαμε να το δούμε αν ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων δεν πέφτει και υπάρχει αυξημένη μετάδοση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Από την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχει αυξημένος αριθμός ορφανών κρουσμάτων και εννοώ όσους εμφανίζονται από μόνοι τους για να κάνουν το τεστ. Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πλήρη έλεγχο και κατανόηση των αλυσίδων μετάδοσης».

Σχετικά με τα κρούσματα στην Ελλάδα και τον αριθμό 150 που είχαμε σχολίασε. «Η μεταδοτικότητα του ιού κινείται πάνω από 200 κρούσματα. Η Δευτέρα είναι πιο ήπια σε αριθμό κρουσμάτων. Θα περιμένουμε τα μέτρα για 10 μέρες να δούμε την αποτελεσματικότητα τους. Θεωρώ απίθανο να μην δούμε συρρίκνωση ως το τέλος Αυγούστου».

Σχετικά με το μοντέλο που προκρίνει για το άνοιγμα των σχολείων. «Με αυτή την επιδημιολογική κατάσταση θα πρέπει να πάμε σταδιακά. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε. Να χρησιμοποιήσουμε μάσκες και τις πρώτες εβδομάδες μα πάνε εκ περιτροπής». 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις