Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Δεύτερος Γολγοθάς για δύο υποψήφιους πυρόπληκτους φοιτητές από το Μάτι – Προσέφυγαν στο ΣΤΕ κατά Γαβρόγλου

Δεύτερος Γολγοθάς για δύο υποψήφιους πυρόπληκτους φοιτητές από το Μάτι – Προσέφυγαν στο ΣΤΕ κατά Γαβρόγλου
φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μπορεί να πέρασαν έναν Γολγοθά, όντας παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, ωστόσο το μαρτύριό τους δεν σταμάτησε εκεί.

Ο λόγος για δύο υποψήφιους φοιτητές από το Μάτι οι οποίοι αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Κώστα Γαβρόγλου και Γιώργου Χουλιαράκη, αντίστοιχα, με την οποία έπεσε “μαχαίρι” στις κατηγορίες των υποψηφίων φοιτητών που μπορεί να πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την στήριξη των πληγέντων, αντισυνταγματικά κατά την αίτηση, μίκρυνε τη λίστα των πυρόπληκτων, βάζοντας επιπλέον και πιο αυστηρά κριτήρια .

Και… καμένοι και αδικημένοι

Η ΠΝΠ που εκδόθηκε μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Ν. Βουτσά και Μάτι), ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα παιδιά οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Όμως η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για να εφαρμόσει την ΠΝΠ περιόρισε τον αριθμό “στα τέκνα θανόντων”, καθώς και τα τέκνα των οποίων “η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς”.

Τι ζητούν

Τελικά, οι δύο νέοι από το Μάτι οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 και τα σπίτια των γονέων τους είναι τυπικά και στατικά μόνο κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, όπως αναφέρουν, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με δικηγόρο τον διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιο Κώτσηρα.

Από το ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση, καθώς περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 16 της ΠΝΠ, στερώντας έτσι την δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της. Επίσης,αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις