Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ότι είχαν δοθεί οδηγίες στους πολίτες, λέει ο πραγματογνώμονας

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ότι είχαν δοθεί οδηγίες στους πολίτες, λέει ο πραγματογνώμονας

Για πέμπτη συνεδρίαση συνεχίστηκε η κατάθεση του πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιου, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε το βαρύ φορτίο να ρίξει «φως» στα αίτια της φονικής πυρκαγιάς, απαντώντας και σήμερα σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, επανέλαβε για μία ακόμα φορά, τις πιέσεις, τις απειλές και παρεμβάσεις που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο τότε υπαρχηγό  της Πυροσβεστικής Β.Ματθαιόπουλο για να «θάψει» στοιχεία για την πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ αποκάλυψε ότι η αμοιβή του για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης ήταν 150 ευρώ.

Ο πραγματογνώμονας μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του ελληνικού Δημοσίου πως η συντονισμένη απομάκρυνση των πολιτών από το σημείο, δεν ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση εκείνη τη στιγμή. 

Επίσης, επισήμανε ότι δεν είχε δοθεί καμία οδηγία στους πολίτες σε αντιδιαστολή με τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς του δημοσίου στο διοικητικό δικαστήριο που επικαλείται ότι οι πολίτες θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη μέρα από την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας για να μην  απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Ο κ. Λιότσιος επανέλαβε ότι πρόσταγμα για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της επιχείρησης τον είχε το ΕΣΚΕ (συντονιστικό πυροσβεστικού σώματος) και συγκεκριμένα, ο τότε αρχηγός του Π.Σ., Σωτήρης Τερζούδης, ο τότε υπαρχηγός, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης.  

Ο μάρτυρας τόνισε επίσης ότι ο αρμόδιος αξιωματικός επικεφαλής της πυρκαγιάς θα έπρεπε να κάνει εισήγηση για την απομάκρυνση των πολιτών. «Από τη στιγμή που υπάρχει επικινδυνότητα οικισμών έπρεπε να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα του θα κινδύνευαν άνθρωποι» τόνισε ο μάρτυρας.

Η κατάθεση του κ. Λιότσιου συνεχίζεται και στις επόμενες συνεδριάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις