Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Μέσω Δανίας ενημερωθήκαμε για τους ανθρώπους στη θάλασσα»

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Μέσω Δανίας ενημερωθήκαμε για τους ανθρώπους στη θάλασσα»

Με την κατάθεση του Σταύρου Μπάνου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της φονικής φωτιάς στο Μάτι, ήταν διευθυντής του Εθνικού κέντρου Επιχειρήσεων, συνεχίστηκε η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για την εθνική τραγωδία του 2018.

Ο μάρτυρας περιέγραψε στην κατάθεση του ότι το λιμενικό στη χώρα μας ενημερώθηκε πως υπάρχουν άνθρωποι στη θάλασσα γιατί Δανοί τουρίστες που βρέθηκαν στη θάλασσα πάτησαν το κουμπί στο 112 που λειτουργούσε στη χώρα τους και έδωσαν το σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Οι Δανέζικοι αρχές ενημέρωσαν τις Ελληνικές και έτσι άρχισε η κινητοποίηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των ανθρώπων που κινδύνευαν στη θάλασσα, δυστυχώς, για κάποιους ήταν ήδη αργά.

Πρόεδρος: Πώς το μάθατε μάθατε ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Μέχρι τις οκτώ το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ενας από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του… Πήγε το σήμα σε Δανέζικο Δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.

Όταν έφτασε το ελικόπτερο όπως περιέγραψε ο μάρτυρας στην κατάθεση του, ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη θάλασσα γύρω στις δύο χιλιάδες. Αριθμός που εκείνη τη στιγμή τους φάνηκε απίστευτος.

Στη συνέχεια, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, άρχισε αγώνας δρόμου για τη διάσωση των ανθρώπων, αμέσως κινητοποιήσαν πλοία από το ναύσταθμο Σαλαμίνας και έθεσαν σε συναγερμό τα στρατιωτικά νοσοκομεία κάνοντας και μια σειρά άλλων διαδικασιών για τη διάσωση του κόσμου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις