Τετάρτη, 21 Φεβ.
13oC Αθήνα

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι – Β. Ματθαιόπουλος : «Επίσημα για νεκρούς στο Μάτι ενημερωθήκαμε μετά τη συνέντευξη τύπου»

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι – Β. Ματθαιόπουλος : «Επίσημα για νεκρούς στο Μάτι ενημερωθήκαμε μετά τη συνέντευξη τύπου»

Διαφορετική εκδοχή από αυτήν του Σωτήρη Τερζούδη για το πότε ενημερώθηκε η ηγεσία της πυροσβεστικής για τους νεκρούς στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έδωσε στην απολογία του στην πολύκροτη δίκη, ο τότε υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Ο άλλοτε υψηλόβαθμος αξιωματικός της πυροσβεστικής υποστήριξε ότι επίσημα ενημερώθηκαν για νεκρούς στο Μάτι μετά τη συνέντευξη τύπου.

Εισαγγελέας : Πότε λάβατε γνώση για νεκρούς;
Κατηγορούμενος : Ειπώθηκε από το ΕΚΑΒ για τραυματίες και ίσως δύο νεκρούς. Δεν ήταν διασταυρωμένο. Στις 23:00 (συνέντευξη Τύπου) δεν ήξερα συγκεκριμένα και διασταυρωμένα για ύπαρξη νεκρών. Κλείνοντας η συνέντευξη μετά τις 12 και 15 άκουσα όχι από την πυροσβεστική αλλά από αξιωματικούς της αστυνομίας ότι υπήρχαν καμένοι.

Νωρίτερα, ο κ. Ματθαιόπουλος στην έναρξη της απολογίας του τόνισε πως εκφράζει τη θλίψη του για ό, τι συνέβη.

«Θέλω να εκφράσω ως άνθρωπος τη λύπη μου και την οδύνη μου για τους τραυματίες, για τους πληγέντες και εν γένει για τους παθόντες. Δε θέλω να πω κάτι άλλο γιατί αυτή ήταν η πιο τραγική ημέρα της ζωής μου» είπε ο κ. Ματθαιόπουλος.

Ο κ. Ματθαιόπουλος χαρακτήρισε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, «μία και ξεχωριστή» ενώ αναφερόμενος στην ιεραρχία του πυροσβεστικού σώματος τόνισε πως όλων προΐσταται ο αρχηγός.

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, ο κ. Ματθαιόπουλος περιέγραψε πως εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές, στις 16:33 στο Λουτράκι, Σουσάκι πλησίον μοτορ οιλ και στις 16:49 στο Νταού.

«Αμέσως ενημερώθηκε και ο αρχηγός και μέσω 199 έγινε κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων.Άμεσα επικοινωνησα με Γκολφίνο και μετά με Παναγιωτόπουλο εφόσον ήταν στο τομέα της Αθήνας για να πάει στο συμβάν. Πράγμα που έκανε άμεσα και είχα τηλεφωνική επικοινωνία και με Χιόνη (περιφερειαρχη) για να πάει στο συμβάν», είπε ο κ. Ματθαιόπουλος προσθέτοντας πως στο ΕΣΚΕ ήταν όλοι παρών μεταξύ αυτών και ο τότε υπουργός κ. Τόσκας.

Σε αυτό που ο κ. Ματθαιόπουλος ήταν ξεκάθαρος ήταν πως στο πυροσβεστικό σώμα προΐσταται ο αρχηγός.

Όπως είπε εκείνος δεν είχε αρμοδιότητα για τα εναέρια μέσα. Για τα πλωτά μέσα ο κ. Ματθαιόπουλος είπε πως «η εντολή και έγκριση δίνεται μόνο από τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος» ενώ για την μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων ο διοικητής σταθμού.

Ο τότε υπαρχηγός τόνισε επίσης πως η ενημέρωση έπρεπε να γίνει μέσω των αρμόδιων οργάνων του ΕΣΚΕ και της πολιτικής προστασίας ενώ για την οργανωμένη απομάκρυνση επίσημανε πως «ο μόνος αρμόδιος να την εισηγηθεί είναι ο εκάστοτε επικεφαλής της πυρκαγιάς. Γιατί είναι αυτός που βλέπει που κατευθύνεται το μέτωπο και βλέπει που θα πάει το μέτωπο.»

Ο κ. Ματθαιόπουλος χαρακτήρισε «λάθος» και την εκτροπή του ελικοπτέρου στη Motor Oil, η οποία είπε πως έγινε με εντολή αρχηγού. «Δεν έπρεπε να γίνει εκτροπή. Θα μπορούσε να γίνει με άλλο μέσο. Αν ήμουν αρχηγός δε θα το έστελνα, θα έστελνα κάτι άλλο. Είναι προς τιμή Φωστιέρη που είπε πως του τηλεφώνησαν στελέχη της Motor Oil. Από πρώτη κατάθεση μου ζήτησα κατάσταση εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων και φαίνεται με ποιον μιλάω. Από τη θέση πιο βρίσκεται καλείσαι να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Η απόφαση που πήρε ήταν αυτή. Το έκανε διότι ήθελε σε κάθε φωτιά τουλάχιστον να έχουμε ένα αξιόπιστο εναέριο», είπε ο κατηγορούμενος.

Ο κ. Ματθαιόπουλος ρωτήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκε ο κόσμος για την εξέλιξη της φωτιάς τουλάχιστον μέσω των ΜΜΕ.

Πρόεδρος : Γιατί δεν έγινε;

Κατηγορούμενος : Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Θα μπορούσε να γίνει και από τους εκπροσώπους γραφείου τύπου και από πολιτική προστασία. Και εγώ έχω μία οικογένεια με τρία παιδιά που υποφέρει. Μετά συνταξιοδότηση ξεχνιέσαι από πολλούς. Προσπαθώ να σταθώ ψύχραιμος να σας δώσω κάθε εξήγηση και διευκρίνηση. Δεν υπάρχει κάτι να κρύψω. Σε ένα συμβάν θα υπάρξουν σίγουρα παραλείψεις και αστοχίες.Είναι και αυτό που μου είπατε εσείς και δεν μου πέρασε από μυαλό, ανατριχιάζω πραγματικά, γιατί δε δόθηκε συνέντευξη τύπου.

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του τότε διοικητική του ΕΣΚΕ Ι. Φωστιέρη.  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις