Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Δίκη Ηριάννας: Κρέμονται από τα χείλη του εισαγγελέα

Δίκη Ηριάννας: Κρέμονται από τα χείλη του εισαγγελέα

Σε μία κατάμεστη δικαστική αίθουσα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συζητείται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξη που έχει επιβληθεί στην 29χρονη Ηριάννα.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο δικηγόρος της Ηριάννας, Θεόδωρος Μαντάς, αναφέρθηκε στην αστυνομία που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα. “Να δικάζουμε με ασπίδες και κράνη δεν το έχω ξαναδεί”, είπε στο δικαστήριο. Έκανε λόγο για “αστοχία” ως προς την εντολή “να καταλάβουν οι αστυνομικές δυνάμεις τα έδρανα των συνηγόρων”.

Πλέον, αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Γιώργου Γεράκη. Νωρίτερα η 29χρονη κοπέλα ζήτησε από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών την αποφυλάκιση της.

«Ξαφνικά έγινα επικίνδυνη την πρώτη Ιουνίου»

«Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη οτι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου”.

Η 29χρόνη τόνισε: «Έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την πρώτη Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως βρίσκεται στη φυλακή γνωρίζοντας τι έχει κάνει και τί όχι.

«Χάνω ένα – ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση φίλων του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφός μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινοτητα απο το 2013. Πίστευα πραγματικά και γι αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπερ του κατηγορουμένου. Πέντε μηνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωι με το βάρος της αθωότητάς μου…».

Οι μάρτυρες

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν ως μάρτυρες δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης.

Σύμφωνα με την πανεπιστημιακό Αμαλία Μόνζιερ, το διδακτορικό της βρίσκεται σε αρχικό στάδιο «πράγμα που προϋποθέτει μια ποικιλία παράλληλων δράσεων, διαβασμα, αλλά και προετοιμασία της πιλοτικής της έρευνας». Χαρακτήρισε ως “πάθος” της τις σπουδές της 29χρονης.

Πρόεδρος: Η καθυστέρηση πόσο θα τη βλάψει;

Μάρτυρας: Πολύ. Θα καθυστερήσει το διδακτορικό άρα δεν θα μπορέσει να τελειώσει στα 3 χρόνια…

Όπως τόνισε η πανεπιστημιακός, ο εγκλεισμός της Ηριάννας θα οδηγήσει στην υποχώρησή της στον πίνακα μοριοδότησης με αποτέλεσμα «τον Σεπτέμβριο του 2018 δεν θα βρίσκεται σε επιλεξιμη θέση» για να μπορεί να διδάσκει.

Από την πλευρά της, η συνάδελφός της και επίσης υποψήφια διδάκτορας, Όλγα Δήμα, μίλησε για μία αφοσιωμένη στις σπουδές της κοπελα. «Ζούσαμε κυριολεκτικά στο πανεπιστήμιο. Σήμερα είμαι στο στάδιο που θα ήταν η Ηριάννα, αν ήταν εκτός φυλακής. Εγώ μπαίνω σε τάξη και ερευνώ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει εκείνη».

Η υπόθεση του Περικλή

Νωρίτερα, άρχισε και η συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής του 33χρόνου Περικλή ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς”. «Το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το πρόβλημα υγείας μου…» τόνισε ο 33χρονος.

Στις συνέπειες που που μπορεί να επιφέρει η ασθένεια του Περικλή κατά τη διάρκεια της κράτησής του ανέφερε ο πανεπιστημιακός καθηγητής πνευματονολογίας, Δημοσθένης Μπούρος. «Πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα. Υπάρχουν 5 με 10 περιπτώσεις ατην Ελλάδα και έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα» υποστήριξε ο μάρτυρας.

Και εξήγησε: «Αν βρίσκεται σε κάποιο χώρο έγκλειστος από το παθητικό κάπνισμα επέρχεται επιδείνωση της υγείας του και μπορεί ακόμη και να χασει τη ζωή του. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς είμαι τα 13 χρόνια».

Παράλληλα, κατέθεσε ότι τόσο το στρες όσο και ο κίνδυνος των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι δύο ακόμα επιβλαβείς παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην ανάγκη μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εισαγγέλεας: Το νόσημα επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Είναι τα 13 χρόνια ο μέσος όρος. (…) Κύριο ζήτημα είναι η αποχή από το κάπνισμα. Το νόσημα είναι ανίατο καθώς δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις