Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Δίκη Μάτι: Υποδειγματική η εκκένωση στην Κινέτα κατέθεσε ο πραγματογνώμονας – Δεν ενημερώθηκε επίσημα το λιμενικό

Δίκη Μάτι: Υποδειγματική η εκκένωση στην Κινέτα κατέθεσε ο πραγματογνώμονας – Δεν ενημερώθηκε επίσημα το λιμενικό

Για τρίτη συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας συνεχίστηκε η κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου στη δίκη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Γκιαούρη τόνισε πως την ίδια ημέρα έγινε η εκκένωση των πολιτών στην Κινέτα με υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο έγινε η απομάκρυνση των πολιτών στην Κινέτα που είχε ξεσπάσει φωτιά την ίδια μέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Μάτι. 

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος  αριθμός των πτητικών μέσων, αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν  κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Πρόεδρος : Πότε  θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι; 

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν  πριν  από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Υποδειγματικά έγινε και η εκκένωση των παιδιών από τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Στον αντίποδα όπως κατέθεσε ο μάρτυρας στην πυρκαγιά στο Μάτι δεν ειδοποιήθηκε από κανένα επίσημο φορέα το λιμενικό σώμα παρά μόνο προφορικά από ένα πολίτη στις επτά παρά δέκα, με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλλεξαν 700 άτομα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις