Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Δίκη Πισπιρίγκου – Μάρτυρας υπεράσπισης: Η κεταμίνη δεν προκάλεσε το θάνατο της Τζωρτζίνας

Δίκη Πισπιρίγκου – Μάρτυρας υπεράσπισης: Η κεταμίνη δεν προκάλεσε το θάνατο της Τζωρτζίνας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Σήμερα κατέθεσαν ο παθολογοανατόμος, Ανδρέα Καραμέρης και ο ιατροδικαστής, Χρήστος Κραββαρίτης. Και οι δύο προταθέντες από την πλευρά της κατηγορούμενης.

Ο ιατροδικαστής κ. Κραββαρίτης, αμφισβήτησε στην κατάθεση του, την ιατροδικαστική έκθεση του συναδέλφου του, Σωτήρη Μπουζιάνη, λέγοντας πως δεν τηρήθηκαν οι συνήθεις ιατροδικαστικές πρακτικές στην προκειμένη περίπτωση.

«Πρέπει να πω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν τηρήθηκαν οι συνήθεις ιατροδικαστικές πρακτικές. Ο κ. Μπουζιανης, τον οποίο σέβομαι απεριόριστα, έκανε μια ιατροδικαστική που πετάει το μπαλάκι σε άλλους. Ο κ. Θεοχάρης έκανε μια ιστολογική που δείχνει πολλά εξειδικευμένα στοιχεία, αλλά δεν βγάζει συμπέρασμα, μας αφήνει στα τυφλά.

Η κ. Λευκιδου έκανε μια τοξικολογική και βγάζει το συμπέρασμα της κεταμίνης, για την οποία κάνει ένα σχολιασμό περί θανατηφόρας δόσης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα που δεν ταιριάζουν. Συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, εδώ έχουμε βρέφος και μίλα για περιπτώσεις ενηλίκων. Είναι παραδείγματα που δεν ανταποκρίνονται στο προφίλ του συγκεκριμένου περιστατικού» τόνισε ο κ. Κραββαρίτης καταθέτοντας στο δικαστήριο.

Όπως είπε ο μάρτυρας κατά την άποψη του η ιατροδικαστική έκθεση θα έπρεπε να γράφει άλλη αιτία θανάτου. «Για μένα το πιο δόκιμο θα ήταν να γράφει οξύ πνευμονικό οίδημα, συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων. Αυτό θα ήταν ολοκληρωμένο πλήρες ιατροδικαστικό πόρισμα» είπε ο κ. Κραββαρίτης στο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως ο θάνατος της Τζωρτζίνας δεν προήλθε από κεταμίνη. «Η κεταμινη, είναι μια ουσία που θορυβεί. Δεν τη βρίσκουμε εύκολα, είναι ένα καμπανάκι γιατί είναι ναρκωτικό που δρα ύπουλα και δεν το αντιλαμβάνεσαι. Θεωρώ ότι εδώ όμως δεν προκάλεσε το θάνατο. Είναι τόσα τα φάρμακα που έπαιρνε, τόσες οι αλλοιώσεις, τόσα τα προβλήματα. Μιλάμε για ένα μη υγιή οργανισμό» επισήμανε ο κ. Κραββαρίτης.

Πρόεδρος: Ποια είναι για σας η αιτία θανάτου;

Μάρτυρας: Καταρχάς τα σοβαρά προβλήματα υγείας… έχει διττή βάση. Την πολυοργανική έκπτωση και τις συνθήκες πνευμονοπάθειας και των τόσων φαρμάκων που έπαιρνε.

Πρόεδρος: Άρα λέτε ότι οι πνεύμονες δυσλειτουργούσαν και πέθανε. Από πότε χρονολογείται αυτή η ασθένεια;

Μάρτυρας:… Μπορεί να είχε ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί οτιδήποτε.

Πρόεδρος: Πόσο καιρό πριν πρέπει το είχε αυτό;

Μάρτυρας: Είναι θέμα τάιμινγκ

Πρόεδρος: Με λοίμωξη αναπνευστικού υπάρχει βιβλιογραφία που λέει για αιτία θανάτου; Εδώ μπορεί να είναι αυτό η αιτία;

Μάρτυρας: Φυσικά

Πρόεδρος: Πριν που είχε περισσότερα λευκά γιατί δεν πέθανε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω γιατί επέδρασσε τότε το στάτους θανάτου.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο κ. Καραμέρης ο οποίος ανέλυσε τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης τόνισε πως αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν το βάρος της καρδιάς της μικρής Τζωρτζίνας «Δεν έχω δει ξανά καρδιά 47 γραμμαρίων. Συνήθως είναι στα 80 γραμμάρια» τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως: «Αυτή η καρδιά μπορεί να πάσχει από διάφορα πράγματα που σχετίζονται είτε με την καρδιά, είτε με τους πνεύμονες.Είναι πολύ μικρή η καρδιά και είναι και πολύ μικρό και το κλάσμα εξώθησης.»

Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσε ο παθολογοανατόμος Ανδρέας Καραμέρης, ο οποίος έχει προταθεί από την πλευρά της υπεράσπισης κατέθεσε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων, έχοντας κάνει ιστολογική εκτίμηση για το θάνατο της Τζωρτζίνας.

Ο παθολογοανατόμος επιπλέον αναφέρθηκε στα ευρήματα από τον εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα του παιδιού, σημειώνοντας: «Ήταν μικρότερα, αλλά εντός των προβλεπομένων ορίων. Είχε εντοπιστεί και εγκεφαλικό οίδημα ήπιου βαθμού».

Ο κ. Καραμέρης έκανε στους πνεύμονες της Τζωρτζίνας, λέγοντας ότι ήταν πηγή λοίμωξης. «Το βάρος τους ήταν σχετικά αυξημένο σε σχέση με το αναμενόμενο. Υπήρχε εικόνα πνευμονικού οιδήματος έντονου βαθμού Μου έδωσαν έγγραφο 29/1/2022 με είκοσι χιλιάδες λευκά. Αυτό σημαίνει λοίμωξη.
Μιλάμε για μια πνευμονοπάθεια, μια φλεγμονή στον πνεύμονα».

Η πρόεδρος ρώτησε επισταμένως τον μάρτυρα από τι πέθανε το κοριτσάκι με τον κ. Καραμέρη να λέει ότι αυτό είναι θέμα των ιατροδικαστών.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις